Вече сме извикали фирмата, с контейнерите, изкореняваме и започваме да добиваме дървесен материал. Отчаянието в гласа на Миросал Черников не е прикрито.

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

Както Агри.БГ писа, Черников смята, че цените на торовете, препаратите, тока водата са непосилни и поради тази причина той изкоренява част от градината си. 

Мирослав Черников: Пазарът ни е добър, но трябва да се ограничи вносът. 

“Имаме 700 дка с череши, изкоренявам 140 дка от тях”, каза той. По думите му, когато е започвал да отглежда череши през 1997 г. от фабриките са изкупували черешите на цена от 1.50 лв.

“Сега купуват на цена между 0.70 лв. - 1.10 лв., като в същото време всичко останало се вдигна няколко пъти в рамките на година - две”, посочва фермерът от Силистренско. 
Според него парите по ковид мерките и de minimis не са достатъчно и ще стигнат на стопаните за месец-два. 

“Липсва държавна пазарна политика. Ако решим да изнесем кайсии за Румъния . В момента, румънците ще кажат - като си продадем нашата стока. У нас е разграден двор и сме отворен пазар за всички. Така местното производство не е приоритет”, каза фермерът и добави: “При нас работят 300 - 400 човека, техните семейства зависят от нас. Но не виждам друг изход, освен да изкореня и за почна да се занимавам със зърно”.