Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) съобщи, че ще засили присъствието си в Украйна, като подписа споразумение с правителството за създаване на офис за проекти. Идеята е по този начин да се улесни и разшири предоставянето на техническа и хуманитарна помощ за най-уязвимите в страната общности, особено в селските райони, предаде БТА.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от царевица за 2022 г.?

Украйна се присъедини към ФАО през 2003 г. и от 2015 г. организацията работи в две стратегически направления: спешна хуманитарна помощ в засегнатите от конфликти области и развитие на селското стопанство в цялата страна.

"След избухването на войната в Украйна през февруари 2022 г. ФАО разшири дейностите си в страната в подкрепа на селскостопанското производство и хранителните системи с цел защита на продоволствената сигурност на уязвимите домакинства и общности в Украйна", каза Лоран Томас, заместник генерален директор на ФАО.

Четете още по темата в рубриката ни ВОЙНА И ЗЕМЕДЕЛИЕ

По думите му това споразумение ще разшири сътрудничеството им в страната, ще увеличи селскостопанския капацитет на Украйна и ще защити продоволствената сигурност на най-уязвимите украинци.

Прекъснати доставки и високи цени
Въздействието на войната в Украйна сериозно наруши селскостопанското производство на страната и износа на храни, застрашавайки както местната, така и глобалната продоволствена сигурност.

Актуализацията на хуманитарната реакция на ФАО посочва нарастващите доказателства, че прекъсванията на веригата за доставки на храни и нарастващите цени във връзка с намалените доходи значително са повлияли на достъпа до храна и достъпността на храната, което води до нарастваща зависимост от хранителна помощ. Цените на основните стоки, включително храните, са се увеличили значително в цялата страна.

Основните трудности, които се очакват през следващите месеци във връзка със селскостопанското производство, включват ниска възвръщаемост от продажбата на продукти, достъп до торове и пестициди, достъп до гориво и електричество за захранване на селскостопанско оборудване и достъп до продукти за здравето на животните, като ветеринарни лекарства, храни за животни и фуражни добавки. Съхраняването на събраната продукция също е в критичен недостиг.

Подкрепата на ФАО за Украйна
"ФАО активно подкрепя дребните стопани и семействата в селските райони, които играят жизненоважна роля в местните хранителни вериги за създаване на стойност", отбеляза Раймунд Йеле, регионален програмен ръководител на ФАО. 

Той обясни, че понастоящем дребните фермери се подпомагат със семена от зимна пшеница, за да им се даде възможност да поддържат нивата на производство за сезона на прибиране на реколтата 2023 г., както и зърнени пакети, с които да се гарантира, че реколтите от този сезон са подходящо съхранявани и защитени. ФАО също така подкрепя селските домакинства с храна за животни, многоцелева парична помощ и ваучери, с които да купуват други основни селскостопански суровини и инструменти.

Ревизираният план за бързо реагиране (RRP) на ФАО изисква 115,4 милиона щатски долара за подпомагане на почти един милион души в селските райони на Украйна до края на 2022 г. 

За да се справи с кризата със съхранението на зърно, ФАО разработи Стратегия за подкрепа на съхранението на зърно (GSSS), изискваща допълнителни 65 милиона долара. Това разширение на RRP има за цел да достави повече от 4 милиона тона – или 25% от прогнозната обща нужда – капацитет за съхранение на зърно в Украйна. Стратегията също така включва подкрепата на Държавната служба на Украйна за безопасност на храните и защита на потребителите чрез укрепване на правителствения капацитет за тестване на хранителни стоки и сертифициране, необходими за износ в граничните съоръжения.

Към днешна дата ФАО е събрала почти 80 милиона щатски долара от общо от около 180 милиона щатски долара по RRP и GSSS.