Глобалната хранителна индустрия в условията на справяне с последствията от пандемията то Covid-19 трябва незабавно да се подготви за нови „шокове“ в бъдеще, независимо дали става дума за суша, наводнения, болести или др., предупреди тази седмица Организацията по прехрана и земеделие (FAO), пише гръцкият сайт Ypaithros.gr.

Рекордно потребление на зърно през сезон 2021/2022

Според доклад на организацията има 3 млрд. души, които не могат да се хранят здравословно. Други един милиард души са изложени на риск от невъзможност да си набавят здравословна храна, ако има внезапен шок, който намали доходите им с 1/3.

В доклада, посветен на глобалното състояние на храните и селското стопанство, се подчертава значението на комуникационните канали.

Ако критичните транспортни маршрути бъдат нарушени от шок, цената на храната може да се повиши за 845 млн. души, сочат данните на FAO.

Пандемията от Covid-19 разкри уязвимостта на глобалните системи за селскостопански храни, казва генералният директор на организацията Чу Донгю. Системите включват производство, вериги за доставка на храна, вътрешни мрежи и потребление.

Изчисленията на учените сочат, че през 2020 г. засегнати от глада са били 811 млн. души – със 161 млн. повече в сравнение с година по-рано. Ръстът се дължи на пандемията.

За да даде възможност на страните да осъзнаят уязвимостта на своите хранителни системи от шокове и хроничен стрес, FAO е разработила показатели за „устойчивост“. Тези показатели анализират вътрешното производство на страните, степента на тяхната търговия, транспортните системи и достъпа на населението им до здравословна храна.

Организацията призова държавите да потърсят своите слабости с предоставените инструменти и да се опитат да ги коригират.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ФАО препоръчва на правителствата да подпомагат малките и средни бизнеси в агрохранителните системи

Бойко Синапов: Необходима ни е грамотна работна ръка

Ферма с хиляда овце се управлява от борбена женска ръка