Работната ръка в селското стопанство е доста голям проблем. А на нас ни е необходима грамотна работна ръка! Това каза Бойко Синапов, животновъд и председател на асоциация Обединени български животновъди (ОБЖ) в уебинар на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: Гледай напред!”.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

“Много пъти сме молили за съдействие и социалното министерство. Социални помощи се изплащат на здрави хора, които можем да използваме при нас - в земеделието. Въпросът е, че имаме тежка и неработеща администрация. Това е другият голям проблем. Още повече сега в пандемията. Заради всичко това продължаваме да губим страшно много ферми”, обяви Синапов.

По думите му причината за липсата на работна ръка в селското стопанство е загубата на средните специалисти.

“Няколко пъти на шега съм казвал, че след време, ако така продължаваме да “обръщаме” внимание на сектор животновъдство, ще спечели този, който направи зоологическа градина с домашни животни. И това наистина ще се случи, ако не променим цялата си стратегия на развитие на сектора и дори към целия земеделски бранш”, категоричен е животновъдът.

Животновъдите се нуждаят от грамотна работна ръка.

“Оставени сме в ръцете на една работна ръка от малцинствата. Това се случва в 99% от фермите. Тези хора не искат да работят. Затова и имаме претенции, че ние - работещите стопанства, имаме нужда от грамотна работна ръка. Дори бих казал, че имаме нужда от помощник-фермери”, каза още той.

Именно работната ръка е причината за внедряване на все повече машини в сектора, които по някакъв начин да заменят липсващите работници.

“Колегите се опитват да механизират фермите си, за да изолират липсата на работна ръка. Да, това е перспективата, но не можем на 100% да разчитаме само на техника и на машини. Тук стои и поредният проблем - внедряваме машини, но кой ще работи с тях?”, пита Бойко Синапов.

Решението според него е много лесно и то се корени във връщане на средните специалисти в сектора.