Овцевъдство се прави с по-малко мрънкане и повече организираност. Доказателство за това е борбената Теодора Вълова, наследила любовта към овцете от дядо си. Днес тя прави модерно овцевъдство, има визия за развитие и увеличаване на бройките. И то във времена на космически разходи за производството и свит заради пандемията пазар.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Но за разлика от много свои колеги, които не спират да се оплакват, не чухме нито една негативна дума от Теодора за изкупни цени, поскъпнали фуражи, работна ръка. Не че няма проблем с тях, но с желание, организираност и вяра в по-доброто бъдеще, нещата се получават.

Младата овцевъдка започва през 2012 г. с петдесетина овце. Тогава избира Черноглава плевенска овца, но с течение на времето се преориентира към далеч по-продуктивните и с по-добри показатели Асаф и Лакон. Днес животните са вече малко над хиляда, като капацитетът е 1400. 

„В началото фермата беше в една малка сграда в село Писарово. С течение на времето реших, че трябва да се развивам и да увеличавам бройките. Закупих имоти в края на населеното място, съборих постройките и започнах от нулата. Финансирането е изцяло от банки и продукцията, която съм реализирала“, разказва младата стопанка.

Пробва се и с проект по подмярка 4.1 за инвестиции. През 2016 г. подписва договор за модерен доилен център, трактор и челен товарач. Дои се целогодишно, по два пъти на ден – сутрин в 6:00 часа и следобед към 17:00 часа. Миналата година отново кандидатства по същата подмярка, но все още чака и се надява да я одобрят.

„Кандидатстването не е трудно, но е свързано с повече документална част. Бих призовала всички колеги да опитат, да не остават с впечатлението, че избран кръг от хора се възползват от тези подмерки. Всеки, който е решил да се развива, нека пробва, нищо няма да изгуби. Това е една помощ, която дава рамо за по-нататъшното развитие“, убедена е Теодора.

Тъй като изкупните цени на суровината не са достатъчни, за да покрият разходите на стопанството и грижата за животните, тя преработва част от нея, а останалата предава на друга мандра. Произвежда овче кисело мляко и сирене, както и краве кисело мляко и сирене от 35-те крави, които също отглежда.

Млечните си продукти продава в Плевенско, като целта й е да стъпи на пазара и в други региони на страната. Продава в местни хранителни магазини, както и в своите два фирмени магазина в Плевен под марката „Вълови“.

Друго решение на ниските изкупни цени Теодора и още 5 ферми в района намират със създаването на сдружение „Плевенско мляко 2020“ с председател Галина Мирчева. 

„Целта ни е да отстояваме и извоюваме по-добри цени на суровината. Определено се получава. Вече направихме една година и сме доказателство, че обединението прави силата“, радва се овцевъдката от Плевенско.

Освен че работи да достигне капацитета на фермата от 1400 бройки, борбената овцевъдка иска да разнообрази асортимента с кашкавал, масло, извара. Но тъй като идеята е свързана с инвестиции и изисква време, тя се надява, че ще успее да я реализира догодина. 

„Не се стремя към големите вериги, тъй като смятам, че малките магазини продават много по-добре и там храната е по-истинска. Много се радвам, когато нашата българска продукция от семейни ферми се предлага в местни магазинчета. Подкрепям и се радвам, когато хората оценяват точно този вид храна“, казва за финал Теодора.