Сътресенията на млечния пазар в Европа продължават като предлагането значително надвишава търсенето, алармират от Европейския млечен борд, цитирани от Agri.eu. Само през 2014 година са произведени 7,5 млн. литра краве мляко повече в сравнение с предходната година. Последиците за производителите са драстични, а цените в Европа са в режим на „свободно падане“. Така например в Белгия, Холандия, Ирландия и Франция производителите отчитат значителен спад от 30% през новата година. Това прави невъзможно да се покрият дори производствените разходи.
[news]
„Ситуацията все по-осезаемо заплашва поминъка на много млекопроизводители“, предупреждава  председателят на Европейския млечен борд (EMB), Ромуалд Шабер. „Намираме се в сериозна криза на пазара на мляко и към момента няма изгледи ситуацията да се подобри“, допълва заместник-председателят на Млечния борд Сиета ван Кеймпема от Холандия. Точно обратно - когато последната система за ограничаването на обема на млякото – млечните квоти отпаднат на 1 април, ситуацията на пазарите ще се задълбочи още повече, предупраждават от Европейския млечен борд. 
 
От ЕМB призовават политиците да действат.  "Ние настояваме за незабавно намаляване на производството на мляко в целия ЕС от 2-3 на сто, за да се регулира съотношението търсене - предлагане", казва Ромуалд Шабер. Нещо повече, настоящата ситуация показва, че наличните кризисни инструменти като интервенция и частно складиране са напълно неподходящи за противодействие на кризи като настоящия.
 
Нещо повече, настоящата ситуация показва, че наличните кризисни инструменти като интервенция и частно складиране са напълно неподходящи за противодействие на кризи като настоящата. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!