Европейската комисия предложи удължаване на споразумението за безмитна търговия с Украйна с още една година, до юни 2025 година.

Четете още: Обсъжда се модулирана ставка за Украинската помощ

 

То включва ограничения върху вноса на птиче месо, яйца и захар, а референтният период е 2022-2023 година. Твърди се, че това е в съответствие с ангажиментите на ЕС да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Регламентът трябва да бъде одобрен от Съвета и Европейския парламент.

Ограниченията се прилагат от юни. Дотогава остават четири месеца, през които огромни количества птиче месо, яйца и захар може да влязат в ЕС, и това да доведе до срив, подобен на този, който имаше при зърнените храни.

Автономните търговски мерки (АТМ) са в сила от юни 2022 г. и са ключов стълб на подкрепата на ЕС за Украйна и нейната икономика. Предприетите мерки спомагат за облекчаване на трудната ситуация, в която се намират украинските производители и износители в резултат на войната с Русия, се казва в съобщение на Комисията.

„За най-чувствителните продукти – птиче месо, яйца и захар – е предвидена мярка, която би стабилизирала вноса при средния обем на вноса през 2022 г. и 2023 г. Това означава, че ако вносът на тези продукти надхвърли съответните обеми, митата ще бъдат възстановени, за да се гарантира, че обемите на вноса няма да надвишат значително тези от предходни години“, се посочва в изявлението.

Успоредно с това Комисията предлага да се поднови с още една година спирането на всички останали данъци върху вноса от Република Молдова, в сила от юли 2022 г.

Земеделският комисар Януш Войчеховски единствен е имал резерви, неговото предложение е било за тригодишен референтен период - 2021, 2022, 2023, съобщава farmer.pl.