Подкрепете сеитбата в Украйна. Дайте ни подкрепа за внос на необходимите горива, семена и оборудване. При препаратите за растителна защита сме на пълна нула и наистина имаме нужда от помощ - с тези думи 33-годишният земеделски министър на Украйна – Роман Лешченко, се обърна към Комисията по земеделие на Европейския парламент.

Дефицитът на зърно е неизбежен

Неговата страна призовава компании като BASF и Байер да предоставят на украинските фермери химикали на производствена цена, като ще съдействат за транспорта на дарените химикали. Елиминирани са и бюрократичните ограничения. 

Голяма част от горивото е дадено на армията, което води до криза в доставките на горива за земеделците. Освен това техните бази вече са бомбардирани и унищожени.

„За първата част от сеитбената кампания имаме гориво, но след това то ще свърши. Приоритетът за гориво за последващите дейности е много важен. Има недостиг и на семена. Нуждите са покрити до 80-90%. Прекратихме износа и сега координираме вътрешните доставки за малките ферми като приоритет“, обясни Лешченко.

Храна за стотици милиони долари се съхранява в складове на пристанищата, но дистрибуторите изпращат само когато бъде предплатена 100% от сумата. Относно коридорите и логистичните пратки Украйна разчита на европейска подкрепа, защото много скоро няма да разполага с пристанища и инфраструктура. 

„Това е война, но не само във военен смисъл. Преди всичко е икономическа война, защото украинският износ – металургия, химикали, машини, зърно, на 85-90% се изпраща чрез пристанища. Унищожавайки ни портите към морето, ни унищожават икономически“, допълни Лешченко. 

По думите му най-важна е подкрепата за малките фермери, които представляват 75% от БВП на страната. Те няма да могат да започнат целия земеделски цикъл от работа, нямат достъп до капитал и друга помощ. 

„Спират доставките на енергия, на отопление. Над 3 милиона пилета са умрели вече. Стопани колят кравите си, за да ги предпазят от глад. Това създава екологична и продоволствена катастрофа“, категоричен е земеделският министър на Украйна.