Председателят на Комисията по земеделие и селски райони на Европейския парламент (ЕП) Чеслав Сикиерски и други евродепутати от Полша - Анджей Гржиб, Ярослав Калиновский и Кржистоф Гетман — разкритикуваха Европейската комисия заради липсата на достатъчна подкрепа за аграрния сектор в ЕС, който страда от руското ембарго, съобщава riafan.ru. 

Путин е готов да вдигне продоволственото ембарго

По думите на евродепутатите от руското ембарго силно са пострадали овощарският сектор и сферата на млеко- и месопроизводството в източните страни-членки на ЕС, в частност – Полша, балтийските държави и Финландия. 

Продължаваме да регистрираме нестабилност и системно понижаване на доходите в земеделския сектор, конкретно в млечните стопанства и овощарството, което заплашва бъдещето на тези ферми, подчертават членовете на Европейския парламент. 

Въпреки действията, предприети от ЕП за борба с кризата в указаната сфера, „пазарите на тези страни все така преживяват тежки времена“, се казва в публикуван на сайта на институцията документ. 

Според Геворг Мирзаян, доцент по политология, „днес гласът на аграрните кръгове в Европа, споменаващи Русия, звучи доста силно“. Експертът допълва, че руският пазар е „идеално направление за европейския износ на земеделска продукция“.

Междувременно президентът на Финландия Саули Нийнистьо посочи условията за отмяна на санкциите срещу Руската федерация. Тези дни той взе участие в пленарно заседание на Арктическия форум. По думите му антируските санкции ще останат, докато Москва не промени позицията си по въпросите, поради които ограничителните мерки бяха въведени. 

Отношенията на Русия и западните страни се влошиха през 2014 г., когато Крим стана част от Русия. Западът, обвинявайки руското управление във „вмешателство“, въведе срещу Москва ограничителни мерки. Руската страна неведнъж заяви на света, че Крим е влязъл в състава на Русия в резултат на проведен през 2014 г. референдум, на който повечето жители на полуострова са гласували „за“ присъединяването към Русия. Кримските жители гласуваха демократично, а референдумът мина в съответствие с Устава на ООН и нормите на международното право, заявиха това от Кремъл. 

След въведените срещу Москва санкции Русия предприе ответни мерки, които засегнаха агросектора в ЕС. В последно време в европейските страни все по-често се чуват изявления за необходимостта от отмяна на санкциите срещу Русия.