Още преди да се е състояла официалната церемония по връчването на престижната награда, Фермер.БГ научи от добре осведомени източници, че призът за 2010 г. отива при зооинженера Евгения Ачкаканова.

Тя е изпълнителен директор на „Асоциация за развъждане на породата Ил дьо Франс в България", а в същия момент и един от организаторите на събитието за годишната награда. Сега голяма част от животновъдите са недоволни от морална гледна точка, тъй като организатор награждава себе си. Според тях са били пренебрегнати двама големи в своята работа зооинженери - Димитър Добрев, който се занимава с овце и Марчела Атанасова,която се занимава с говеда. В гилдията се лютят, че награда отива при университетски човек, а не реално при зооинженери, които ги познават всички фермери от страната.

Досега Евгения Ачкаканова два пъти е била номинирана, но не е печелила. В предни години организатор на събитието е била единтвено Изпълнителната агенция по селекция и  репродукция в животновъдството, а сега за номинациите се търси мението и на други организации и институции. Зооинженерката обаче не е излъчена от името на животновъдните и развъдни организации, а от Тракийския университет. Фермер.БГ научи още, че в комисията на конкурса не участват фермери.

Днес зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров ще връчи награди по време на традиционната годишна церемония „Зооинженер на годината 2010”.  Събитието ще се проведе от 13:00 часа в залата на Изпълнителна  агенция по селекция и репродукция в животновъдството/ИАСРЖ/, ул.”Бистришко шосе” №26, гр.София.

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!