Есенната сеитба изостава много и се очертава една наистина тежка кампания, заяви за Фермер.БГ Румяна Ангелова, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

 

Кампанията е тежка и трудна, защото от една страна неблагоприятните климатичните условия затрудняват сеитбата. Продължителните дъждове възпрепятстват подготовката и сеитбата и правят невъзможно влизането на машините в полето, обясни Ангелова. От друга страна късната сеитба на пролетниците, сега води до забавяне при жътвата на царевицата. Все още има и неожънат слънчоглед. Всичко това допринася за забавянето и неприбирането на реколтата.

Според Румяна Ангелова не е ясно кога полетата с царевица ще могат да бъдат обработени, тъй като времето остава нестабилно в много райони на страната.

 

Районите, които най-много изостават в сеитбата са Видин, Монтана, Враца, има забавяне и в Старозагорско и Пловдивско.

 

Както Фермер.БГ  по-рано писа тази седмица, по данни на областните дирекции „Земеделие“ сеитбата изостава в цялата страна. Във Видинско до момента са засети само  10 000 дка с рапица, като в този регион на страната сеитбата на пшеница въобще не е стартирала.

Сеитбата в Добрички регион е вече в ход. До момента са засети 138 624 декара пшеница и 34 826 декара  ечемик. Общо засетите площи на маслодайна рапица към момента са 146 713 декара. 


В Старозагорски регион
 до момента са засети 28 292 декара пшеница, 3466 дка ечемик и 53 105 декара маслодайна рапица, но като цяло и в този регион се наблюдава изоставане.

 

Късната есенна сеитба на пшеница и ечемик все повече пък започва да се налага в южна България, поради меките зими през последните години. Есенната сеитба в региона на Хасково е започнала преди дни.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!