ЕС наложи на Румъния да продава свободно земеделски земи от началото на 2014г.

 

Европейската комисия е отхвърлила предложения от румънското правителство проект за поетапна либерализация на продажбата на земя на чужденци, така че свободният пазар на земя ще започне от 1 януари 2014 г., както бе първоначално планирано, пише изданието.

 

Румънското правителство помоли да бъдат внесени няколко поправки в плана, съгласуван с Брюксел. То предложи да се създаде специален орган за посредничество в отношенията купувач-продавач с цел коректна оценка на земята. Планирано бе също продажбата на земя да се разреши само за селскостопански цели, и то на лица, които имат 5-годишен опит в сферата на инвестициите. Брюксел обаче отхвърли тези и някои други предложения.

 

Според някои експерти продажбата на земеделски земи ще утежни допълнително ситуацията в селското стопанство, което след приватизацията през 90-те години, извършена набързо по рецепти на западни експерти, доведе до упадък на земеделието.

 

[news]

Създадените в миналото едри земеделски стопанства бяха разрушени и сега повече от половината румънски фермери притежават по-малко от 10 хектара земя. Селското стопанство получи и друг удар след приемането на закона за реституцията на недвижимо имущество, конфискувано от комунистическия режим, който отвори "кутията на Пандора".

 

Правителството бе затрупано от цяла лавина искове от бивши магнати и земевладелци, техни наследници и дори "псевдособственици" за връщане на земи, конфискувани след Втората световна война. Този "ураган" от искове не само съществено подкопа процеса на приватизация в аграрния сектор, но и доведе до блокиране на много стратегически инвестиции в отрасъла.

 

Подобен въпрос с усилията главно на националистически формации е поставен "на дневен ред" в момента и в България, като разликата е, че тук се настоява не за ограничения или условности, а за удължаване на забраната за продажба на земя на чужденци до 2020 година. В началото в хора на настояващите за това се включи и министърът на земеделието, който впоследствие промени позицията си. За сметка на това се присъедини единствената парламентарна опозиционна партия – ГЕРБ.

 

Тази забрана обаче е част от Договора за присъединяване на България към ЕС (тоест, и на еврохпейското законодателство) и нейното удължаване би изисквало одобрението на всички останали страни-членки, ратифицирали този договор. Нереалистичността на подобен сценарий се потвърждава и от днешната новина за Румъния. На всичкото отгоре забраната е безсмислена, тъй като и досега бе възможно чужденци да закупуват българска земеделска земя, стига да регистрират българско юридическо лице. Твърде спорен освен това е и нейният икономически смисъл.
 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!