Генералният директор на ГД АГРИ на ЕК Йежи Богдан Плева и ръководителят на комисията по селско стопанство на ICCIMA Ахмад Садегиан проведоха съвместно заседание в Техеран, пише dairynews.com.ua.

Европарламентът се противопоставя на използването на ГМ соя


На срещата двете страни са подчертали необходимостта от провеждането на съвместни мероприятия в Централна Азия в областта на зърнените и животновъдните ресурси, както и с цел стартиране на двустранното сътрудничество в производството на хранителни продукти с оглед потребностите на съседни пазари.

Създаването на съвместните инвестиционни компания в Иран ще са с акцент върху експортно ориентирана продукция в сферата на халал протеиновите продукти, включително мляко, месо и яйца, подготовка на кадри, внедряване на технологии и провеждане на научни изследвания в различни отрасли на животновъдството, птицевъдството и рибната промишленост.



Освен тях ще бъдат създадени големи съвместни компании в областта на експорта, управлението на водни ресурси, посевни и посадъчни образци и т.н.

Основните задачи на ГД АГРИ на ЕК, чиито ръководители неотдавна посетиха Иран, включват в себе си подкрепа на фермерите в производството на достатъчно количество безопасни хранителни продукти. Те трябва да са произведени по нормите на ЕС, касаещи устойчивост, екологични норми, благополучие на животните, контрол и т.н.