Европейската комисия (ЕК) публикува регламент, позволяващ вътрешно преразпределение на помощта на ЕС по училищната схема за обслужване на украинските деца, записани в училища в ЕС.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Училищната схема на ЕС има за цел насърчаване на здравословното хранене и балансирана диета чрез разпространение на плодове, зеленчуци и млечни продукти на учениците, като същевременно предлага образователни програми за земеделие и добро хранене. 

За 2020-2021 г. около 15 милиона ученици от ЕС са се възползвали от схемата. 

Общият бюджет на ЕС за училищните схеми възлиза на 220,8 милиона евро за учебна година, като се състои от до 130,6 милиона евро за плодове и зеленчуци и до 90,1 милиона евро за мляко. 
 
Регламентът приканва държавите членки да преразгледат своите искания за помощ от ЕС за следващата учебна година - от 1 август 2022 г. до 31 юли 2023 г., в светлината на безпрецедентната ситуация, призоваваща към солидарност към украинските деца, които са напуснали страната си.

До 15 юни е срокът, в който държавите членки могат да заявят допълни суми по схемата. До 15 юли 2022 г. пък Комисията ще вземе решение за новите размери на помощта. Остатъкът от бюджета пък ще бъде пренасочен към страните, които приемат най-голям брой украински деца.