Един от трите механизма, по които Министерството на земеделието прави разчети за допълнителна помощ на фермерите, ще бъде финансиран от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), тоест от бюджета за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

На 20 май ЕК официално предложи такава мярка, която да позволи на държавите членки да изплащат еднократна сума на земеделски производители и предприятия за селскостопански храни, засегнати от повишените разходи, особено за електроенергия, торове и фуражи.

След като бъде приета от съзаконодателите, тази мярка ще позволи на държавите членки да използват до 5% от техния бюджет на ЕЗФРСР за годините 2021-2022 под формата на пряко подпомагане на земеделските производители и преработватели. 

За целия ЕС потенциалният бюджет е 1,4 млрд. евро, а в частност за България – между 28 и 44 млн. евро.

Тъй като все още не е ясно какви ги мисли нашето земеделско министерство, нека обобщим какво предлага ЕК на страните членки. Фермери и малки и средни предприятия могат да получат съответно до 15 000 евро и 100 000 евро. Плащанията трябва да бъдат извършени до 15 октомври 2023 г. 

Междувременно, отново във връзка с продоволствената сигурност, Комисията реши да засили наблюдението на основните селскостопански пазари, засегнати от войната. Държавите членки ще трябва ежемесечно да предоставят отчет за запасите си от зърнени и маслодайни култури, ориз и сертифицирани семена, с които разполагат съответните производители, търговци на едро и оператори.

ЕК пусна и специално информационно табло, което представя актуални, подробни статистически данни за цените, производството и търговията с пшеница, царевица, ечемик, рапица, слънчогледово олио и соя на ниво ЕС и в световен мащаб. Целта е пазарните оператори да разполагат с навременна и точна картина за наличността на основни храни и фуражи.