Министерството на земеделието и храните е уведомено официално за налагане на финансова корекция в размер на 60 милиона евро за установени от Европейската комисия проблеми по директните плащания. Те са свързани със системата за идентификация на земеделските площи, и с ПРСР 2007-2013, и по общинските мерки. Това обяви в интервю за БНТ земеделският министър Десислава Танева. 
 
По принцип най-големите проблеми, които се установяват при тези одитни мисии по отношение на програмата и мерките са по общинските мерки и техническа помощ. Държавата е поискала разсрочване на плащането за следващите три години, на което имаме право. Отговорът за това искане се очаква ще дойде след 18 декември. Какво означава това? Че от следващи плащания и по директни плащания, и по ПРСР ще ни ги удържат, ако ни допуснат плащането за 3 г. напред, ще ни удържат съответната сума една трета.
 
Бенефициентите не губят в случая, а на практика държавата ще участва с по-голямо финансиране в тези проекти, тъй като проблемите са нейни относно прилагането на програмата и мерките. „За съжаление сме в още няколко процедури, по част от които вече ЕК е поискала съответния размер санкция. Отново най-големият проблем е по отношение на общинските мерки и плащането на авансите по тези проекти. По тази процедура, която разбира се, не е приключила, са ни поискали 120 милиона евро санкция“, посочи министър Танева.
 
Министърът допълни още, че МЗХ „ще защитаваме позицията, че не я дължим или, че трябва да я намалим с различни мотиви, но тези процедури, които в момента не са приключени, но са с ясна позиция на ЕК за финансова корекция, която считат, че дължим са за общо 248 милиона евро. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!