Европейската комисия планира значителни инвестиции, като се надява с това да създаде синергии и стратегии, за да гарантира, че 2023 г. няма да бъде определена като година на предизвикателства, а година на действията.

Гласувайте: Как се справяте с кризата при реализацията на мляко?

Това каза комисарят по земеделие на Европейската комисия (ЕК) - Януш Войчеховски при откриване на EU AgriResearch Conference, която се проведе в края на месец май в Брюксел. Агри.БГ бе част от събитието.

„Тазгодишната конференция идва в ключов момент“, каза Войчеховски и коментира продължаващата война между Русия и Украйна, както и сушите в Европа и наводненията в Италия като фактори, допринасящи за предизвикателната година.

По думите му през 2023 г. финансирането ще играе ключова роля в действията на ЕК. 

Войчеховски каза, че ЕК е отделила приблизително 9 милиарда евро от бюджета си по „Хоризонт Европа” - програма, която субсидира изследвания и иновации в различни сектори, включително и в селскостопанския сегмент в периода 2021-2027 г. 

„Това е почти двойно повече от разпределението за последния програмен период“, каза Войчеховски. 

Програмата вече е довела до новаторски иновации, припомни еврокомисарят, включително до нова технология за производство на евтин тор с ниско съдържание на въглерод. Втората стъпка на действие е съсредоточена върху създаването на взаимодействие, което според Войчеховски ще включва партньорства между държавите членки на ЕС, частния сектор, фондации и други заинтересовани страни. 

„На глобално ниво ние изграждаме съюзи, за да се учим един от друг и да се справяме заедно с нашите предизвикателства“, обясни Войчеховски. 

„Например, в момента сме на път да стартираме нова глобална инициатива за насърчаване на сътрудничеството в научните изследвания и иновациите за опазване и улавяне на въглерода в почвата“, каза още той. 

Чрез партньорствата се обединяват ресурси, за да се създаде набор от възможности за финансиране, включително усилия за ускоряване на агроекологията и отключване на потенциала на данните в селското стопанство, каза още еврокомисарят. 

По думите му ЕК създава синергия между различните си политики. Като пример Войчеховски посочи научноизследователската политика, която сега е програмирана и прилагана в рамките на ОСП, с ясно и положително въздействие върху фермерите, изследователите и гражданите. 

И накрая, ЕК възприема дългосрочен стратегически подход към селскостопанските изследвания и иновациите.

„В центъра на този подход са фермерите, лесовъдите и селските общности“, каза Войчеховски. 

Той даде пример с проекта Soil Deal - изследователска и иновационна мисия на ЕС за подобряване на здравето на почвата. 

“От 2021 г. сме насочили 300 милиона евро за тази цел и до 2030 г. се стремим да създадем мрежа от 100 "живи" лаборатории, за да разработим решения за здрави почви в реални условия. Също така се разработи и рамка за мониторинг на почвите в Европа, която повишава обществената осведоменост относно уязвимостта и жизненоважното значение на почвите.

В крайна сметка или ще се справим с всички тези предизвикателства или не. Изборът е наш!

Ако изберем да отхвърлим отговорността, да оставим работата на другите и да се съсредоточим върху страховете и несигурността на бъдещето, тогава със сигурност ще претърпим провал. 

Но ако изберем да поемем отговорност за действията си; да слушаме, да споделяме идеи, да работим заедно; и да насочим възможностите за знания, иновации и умения към потенциала на бъдещето - тогава твърдо вярвам, че ще намерим път към успеха“, заключи Януш Войчеховски.