Всички мерки, които са обявени, ще влязат в сила и ще се прилагат. Тук сме, за да обясним, каза вчера земеделският министър Десислава Танева на спешно свикана среща в Пазарджик, цитирана от bTV.

Екарисажът в Шумен предлага помощ срещу АЧС

До 11 август се удължава срокът, в който свиневъдите могат доброволно да заколят прасетата си. Те настояваха за отсрочка до Коледа, но според Танева това няма как да се случи. Дори тази една седмица отсрочка създава риск, но той е премерен.

На срещата присъстваха кметове на 31 села в Пазарджишко, областният управител, представители на Агенцията по безопасност на храните. Въпреки постигнатото компромисно решение, стопаните са решени да протестират и не отменят протеста, който за запланували за днес от 16:00 в центъра на Пазарджик.

Ресорният министър съобщи, че България е поискала 11 млн. евро от Европа. Те са във връзка с разходите, натрупани в борбата с АЧС, които продължават да се увеличават. Във вторник предстои среща с еврокомисаря, който отговаря за ресор „Здравеопазване“. 

Все още не е намерено решение за стопаните, които нерегламентирано отглеждат прасета в задния си двор и не попадат в обхвата на компенсациите по национална или европейска регулация. 

Танева: „Ще търсим начин за финансовото им стимулиране за това, че доброволно са заклали свинете и проявили съпричастност и разбиране за проблема.“

До тук се стигна, след като при два дни свиневъди в област Пазарджик отказаха доброволно да заколят животните си. Кметовете ги подкрепиха. В отговор на това министър Танева им обясни, че мерките са превантивни. И ако сега стопаните могат да заколят животните и да оползотворят месото, то ако се открие чума по свинете, следват другите, доста по-драстични мерки на масова евтаназия и загробване.