В сряда ЕП прие своята позиция относно Европейския зелен пакт, който бе представен от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен на пленарния дебат през декември.

Зелената сделка: Какво трябва да знаят фермерите?

Един трилион евро ще бъдат инвестирани в европейската „зелена сделка“, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на първото заседание на европарламента за годината. 

Комисията представи официално плана за устойчиво инвестиране в „зелената сделка“.

Евродепутатите приеха зеления пакт, но подчертаха и наличието на предизвикателствата като адекватно финансиран механизъм за справедлив преход.
Голяма част от тях разкритикуваха ЕК, че ще отнеме ключови за определени държави индустрии. Чуха се и критики, че предложеният план не е достатъчен, а действията на Европа в борбата с климатичните промени също са недостатъчни.

В отговор Урсула фон дер Лайен каза:

„Европейската зелена сделка е за климата, но тя също е и за хората.

Предстои ни огромен преход и ние трябва да сме сигурни, че никой няма да изостане“.

Според приетата позиция парламентът настоява предстоящия закон за климата да включва по-амбициозни цели за намаляването на емисиите на ЕС за 2030 г. (55% през 2030 г. в сравнение с 1990, вместо "поне 50% към 55%", както бе първоначално предложено от Комисията). 

ЕС трябва да приеме тези цели достатъчно време преди конференцията на ООН по отношение на климата през ноември,

заявиха евродепутатите.

Те поискаха и междинна цел за 2040 г., за да се гарантира, че ЕС върви по пътя към достигането на неутралност по отношението на климата през 2050 г.

Евродепутатите призоваха и за механизъм за корекция на въглеродните емисии в границите, съвместими с правилата на СТО, което ще предотврати изместване на въглеродните емисии, заради различията в амбициите на държавите по отношение на климата.

Инвестиционният план е за 10 години напред. За да се изпълнят заложените в него мерки и да се осигури необходимия за тях ресурс, са необходими редица законодателни промени.

Парламентът заяви, че ще изменя всяко предложение за законодателство, така че да съответства на целите на Зеления пакт. 

Резолюцията бе приета с 482 гласа "за", 136 гласа "против и 95 "въздържал се".