Много малко овощари в България отглеждат дюли и круши и страната е залята от вносна продукция от Гърция, Турция, дори и Италия.

 

Тези традиционни за България плодове в близкото минало, сега се отглеждат от прекалено малко фермери на площи не по-големи от 40-50 дка.

 

Крушите виреят отлично в южна България и в региона на Пловдив. Дюлите от своя страна са много по-непретенциозни и успешно се развиват дори на по-бедни почви и на по-голяма надморска височина, каза пред Фермер.БГ Аргир Живондов, директор на Института по овощарство в Пловдив. Това са и едни от най-доходоносните култури.

 

Основните притеснения на фермерите относно отглеждането на тези две култури са свързани с опасността от болест, известна като „огнен пригор”.

 

Според специалистите обаче, тази болест може да се избегне с редовни обработки и пръскания на овошките и в действителност няма пречки да се създават такива градини.

 

По информация на Института по овощарство най-много в България от овощията се отглеждат череши, сливи и ябълки. Те всяка година си разменят първенството като най-отглеждани овощия.

 

Сливите и черешите се отглеждат най-лесно, ябълката е най-трудната за отглеждане култура, защото има най-голям брой растително-защитни пръскания. В същото време тя от дълги години е плод, който се купува целегодишно в страната и ябълковите масиви се увеличават. В момента крушата е най-скъпият плод на пазара, посочват още от Института.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!