На среща с ръководството на Асоциацията на месопреработвателите и директорът на НВМС вчера фирмите, в чиито продукти с марка "Стара планина" е открита соя, не отричат, че е възможно да има соя в продуктите, но твърдят, че ако това е станало, то е на базата на добавки с цел овкусяване, т.е. съставът е минимален.

 

Всъщнот те не оспорват твърдението на МЗХ, че в продуктите им има соя, проверявани са 2 пъти. Производителите са поискали изследване в референтна лаборатория в Европа и то не само като качество, защото от МЗХ са направили такъв анализ, но и количествен, за да могат да докажат твърдението си, че наличието на соя е минимално и то е влязло в състава на продуктите като подправка. Те твърдят, че са вложили подправка, в която не били уведомени, че са вложени соеви деривати. 

 

Министър Найденов не се нае да коментира това, тъй като неговата информация е за наличие на соя и това било достатъчен факт да бъде опорочен стандартът. От МЗХ ще направят независимо изследване в европейска лаборатория за сметка на месопреработвателите. Това ще отнеме седмица или две и дотогава ще им бъдат отнети лицензите. Ако се окаже, че става въпрос за добавка като коригент на вкуса, в който има соя, без да бъде обявена тя предварително, може би фирмите ще се разминат само с парични санкции, т.е. да се докаже, че няма умисъл в действията им.

 

"Това е тест и за системата", каза още министър Найденов. "Ако системата е успяла да улови дори минимални количества, това може да бъдат само поздравления за нея и сигнал към останалите да знаят, че ако ние можемда хванем дори  това което те твърдят, че е 0,00.. не знам колко - щом хващаме толкова, да им е ясно, че ще хванем и другото, а когото хванем - компромис няма да има", категоричен бе той. Три от фирмите са достатъчно известни на пазара, със сериозни претенции. "Сами М", "Кен" и "Лалов и Вачев"- Враца са отдавна на пазара, по-малка е "Уни-мес" - Монтана.

 

Шефът на "Кен" е член на УС на АМП. "Дори и преседателят на асоциацията да хванем, компромис и снизхождение няма да има", повтори министърът. Той припомни, че провинените фирми първо категорично са отрекли наличието на соя в продуктите им, но вчера позицията им е претърпяла развитие.

 

Регулярните проверки са достатъчни, по цялата търговска мрежа, "защото ако се окаже умишлено влагането на соя, ще видите пък какво ще се случи с контролния орган (ДВСК), защото той или е спал или е бил приспан, а обикновено се приспиват с пари!", закани се Мирослав Найденов. Той обяви, че се въздържа от коментар, докато не излязат референтните резултати. Остава обявеното предходния ден - отнети лицензи, комплекни проверки на фирмите и ДВСК в 4-те града, на чиито територии са предприятията - Ст. Загора, Перник, Монтана и Враца. В последния град проверката щяла да бъде най-сурова, защото Найденов преди години е оглавявал местния ветеринарен контрол.