В класацията за най-богатите хора в Света за 2012-а година, на списание Форбс, на първо място се нарежда мексиканският милиардер Карлос Слим Хелу ( 69 млрд.$ ), чиито бизнес е в сферата на телекомуникациите. На второ място е Уилям Хенри Гейтс III (по-известен като Бил Гейтс), основател на Microsoft със състояние на стойност 61 млрд.$.

 

Именно тези двама най-богати хора решиха да инвестират в....мащабен изследователски център за царевица и пшеница, който стартира своята сериозна експанзия в началото на тази седмица. Изследователската база носеща името "Международен център за подобряване на царевицата и пшеницата - International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT) е базиран в Мексико.

 

Според Бил Гейтс, това е една от най-важните изследователски организации, създавана някога, но все още малко хора са чували за нея. Целта, която Центърът си поставя е редуцирането на бедността и глада в много страни по света, чрез внедряването на нови стандарти и по-висока продуктивност при отглеждането на царевица и пшеница.

 

"Скоро ще станем свидетели на  въвеждането на модерни и по-устойчиви земеделски практики", каза генералния директор на Центъра Томас Лъмпкин и допълни : "Те включват прецизно земеделие, опазване и консервиране на прибраната реколта, подкрепени от интелигентни мобилни услуги за земеделските производители и иновационни дигитални инструменти в лабораториите, които ще отворят достъпа си до пълното генетичното разнообразие на царевица и пшеница, за да се възползват най-бедните в света ферми".

 

"Този алианс за насърчаване на научните изследвания от страна на Центъра, със съдействието на редица национални и международни организации, е стъпка към нужното знание, което да е достъпно за земеделските производители навсякъде по Света, особено за малките и средни земеделски стопани, както и за насърчаване на икономическия растеж, заетостта и самозадоволяването с хранителни продукти, както и стимулирането на износа на зърно.", заяви от своя страна Карлос Слим.

 

 

Американската агенция за международно развитие (USAID)  реализира партньорство с изследователския Център за разработване на сухоустойчиви семена царевица за Южна Азия. Изследователските работи са с участието на университета "Пардю", Pioneer Hi-Bred и няколко частни и национални партньори в научните изследвания в Южна Азия. По днни на ФАО търсенето на царевица в Южна Азия се увеличава значително, включително заради бързо развиващият се птицевъден сектор. Добивите от царевица в страните от Южна Азия (Индия, Пакистан, Непал и Бангладеш) все още са под 3 тона на хектар.

 

Научните разработки в Центъра за подобряване на царевицата и пшеницата акцентират върху повишаване ефективноста и дългосрочното запазване на качеството при съхранение на зърното, разработване на сухоустойчиви сортове, както и сортове за почви, които са загубили своята плодородност.

 

Бил Гейтс и Карлос Слим позират за снимка по време на участие в полева демонстрация на нови техники за запазване на влажността в почвата :

двамата най-богати в Света


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!