През последните години Агрополихим АД успя на наложи течните торове и технологиите за прецизно торене. Посредством тях като перспективен метод за ефективно приложение на минерални торове и в същото време най-икономически изгодно решение. 
 
 
Благодарение на обратната връзка от страна на земеделските производители и три годишният ни опит в предоставянето на решение за логистика и съхранение на течни торове, искаме да представим най-новото ни цялостно предложение за съхранение на течни торове, производство на Агрополихим АД. 
 
Освен, че успяхме да усъвършенстваме съоръжението за съхранение на течни торове, ние прибавихме към гамата си от течни торове още два продукта, на които земеделските производители могат изцяло да разчитат. Това продуктите UAN + S (28 % N и 5 % S), както и най-новият ни течен тор NP 6:21. Благодарение на ежегодното извеждане на опитни полета при различни земеделски производители в цялата страна, тази есен успяхме да приключим кампанията с опитни полета положително, получавайки дори по-добри резултати от очакваните. 
 
Опитите, които бяха заложени с есенни култури (пшеница и рапица), както и с пролетни култури (царевица, слънчоглед, нахут и др.), показаха невероятни резултати по отношение представянето на качествени показатели и постигнати добиви. Технологиите, които бяха изпитани и сравнени са три основни: само с течни торове, комбинирана с течни и гранулирани торове и конвенционална технология само с гранулирани торове. Сравненията в цялата страна показаха осезаеми разлики на местата, където бяха приложени технологиите направени изцяло с течни торове. Не на празно наричаме тази технология най-прецизният метод за торене на всички видове култури, защото всяка година успяваме да докажем и да го надградим като такъв.  С настъпването на сезона на семинарите сме готови да представим на различни мероприятия резултатите, които получихме през изминалата стопанска година пред заинтересованите фермери, които искат да намалят разходите си, но не за сметка на качеството и количеството на получената продукция. 
 
[news]
Сеитбата на рапица в цялата страна почти приключи, дори в някои региони вече има добре оформени посеви. Земеделците, които заложиха на предсеитбеното торене на тази култура с течен тор NP 6:21, могат да усетят разликата във времето на поникване, силата на растенията, видимо по-изравнените посеви и най-важното, видимо добре нахранените растения. Този продукт е съставен от две суровини – фосфорна киселина и амонячна вода. Получава се разтвор на амониеви фосфати, като ние сме избрали тази формула 6:21 като стабилна и на границата между моноамониев фосфат и диамониев фосфат. Продукта е кристално чист, не запушва дюзите на техниката за приложение, независимо дали се прилага посредством апликатори заедно със сеитбата или площно чрез пръскачки.  Макар от скоро на пазара, той се радва на голям интерес и от скоро, ние успяхме да увеличим капацитета на неговото производство и експедиция. Този процес предстои да бъде доусъвършенстван както и самата формула така, че той да успее да се наложи като основен продукт за предсеитбено торене на всички полски култури, на едно ниво с течният азотен тор UAN 32 %.
 
Течният продукт NP 6:21 спокойно може да се съхранява в предлаганите от нас гъвкави резервоари, както и във всички съдове, подходящи за съхранение на течни торове. Този продукт не е агресивен към цветни метали. Отличава се с неутрално рН, което го прави много подходящ и за вегетативно приложение. Поради факта, че фосфорът е слабо подвижен елемент в почвата, препоръчваме той да се прилага предсеитбено чрез инкорпориране или посредством апликатори за течни торове. По този начин ще можем да поставим хранителните вещества на нивото на активната коренова система, където веднага след като има наличие на коренова система, растението започва да го усвоява. Всеизвестен факт е, че фосфорът спомага за добро корено образуване и презимуване на зимно-пролетните култури. Едни от положителните резултати, получени при нашите изследвания са точно тези, че посевите торени с NP 6:21 имат по-добър старт, по-добре развита коренова система и презимуват по-добре. Макар, че изминалата зима не беше много показателна в това отношение, при така създалата се ситуация, течните торове показаха и разгърнаха пълния си потенциал. 
 
Другият основен продукт, допълващ гамата от течни торове на Агрополихим АД е течният азотен тор със сяра UAN + S. Той се получава посредством смесване на обикновен течен азотен тор UAN 32% с амониев тиосулфат. Тук е мястото да кажем да кажем, че няколко фирми у нас предлагат амониевият тиосулфат като самостоятелен продукт. Използването му обаче, крие няколко риска за земеделците решили да го направят по този начин. Най-основният момент идва от там, че той сам по себе си е доста скъп продукт, а смесването му при „полеви“ условия крие своите рискове по отношение на процентното съдържание на активното вещество, което се получава и се усложнява прецизирането на вложеното. Затова ние искаме да предложим на своите клиенти един готов краен продукт с гарантирано активно вещество и контрол на качеството, както и икономически много по-изгодно. Най-важният елемент при течният азотен тор със сяра е не това, че той има добавен елемент сяра, а това, че амониевият тиосулфат е инхибитор на азота и смесен с течният азотен тор, той спомага за по-бавното отделяне на азотните форми и подсигурява 8 до 12 седмици азотна храна за растенията. Разбира се, за да използваме максимално това му качество е необходимо той да бъде инкорпориран, също както и  течния тор NP 6:21. Продукта също може да се използва за вегетативно подхранване при серолюбиви култури, а и не само, но добре трябва да се прецени нормата на торене, спрямо цялостното активно вещество и на двата елемента за вегетацията на културата. Продукта е изпитван многократно и благодарение на този опит, можем да предложим на земеделските производители технологии, които да отговорят изцяло на техните нужни.
 
За да бъдат прилагани тези продукти, остават основните въпроси във всеки един земеделец – какво трябва да имам за да използвам тези продукти и как ще ги съхранявам. Отговорите са лесни. За приложението Ви е необходимо само и единствено пръскачка. Ако се убедите в последствие в предимствата и удобството на тези продукти, можете да инвестирате и в специализирана техника за тяхното приложение, за първо време, дори само пръскачка ще свърши работа. Дюзите са нещо, което е добре да имате в предвид също, но те не са перо, което трябва да Ви притеснява в началото на приложението. В последствие ще се убедите, че и за дюзите има цяла наука, която може да Ви помогне да оптимизирате торенето. Друг основен момент е съхранението! 
 
 
Съхранението на течни торове става в гъвкави резервоари, които ние наричаме цялостно съоръжение за съхранение на течни торове. Много земеделци се възползваха от него и през последните години се сдобиха с резервоарите, които ние представяме срещу определено закупено количество продукт. До преди няколко месеца, това количество можеше да се изпълнява само с течен азотен тор UAN 32%, но от тази кампания вече можете да закупите който и да е от течните ни торове и тези количества да Ви бъдат признати като обем за придобиване на резервоарите. Важно е да отбележим, че изискуемият срок остава не променен и той е 9 месеца от датата на сключване на договора за отговорно пазене. Много земеделци и дистрибутори бъркат тези срокове, със сроковете за изпълнение на договорите за покупка на торове, но това са две различни неща. Тази система е измислена за да е максимално гъвкава и в плюс на стопаните, които искат да използват течни торове и да торят прецизно. Във всеки един момент можете да потърсите актуална информация от нашите регионални агроном-консултанти, които могат да Ви предоставят цялата информация подробно, без ценови условия за продуктите ни.
 
Гъвкавите резервоари също така могат да бъдат закупени отделно от обвързването с количество тор. Предоставили сме ценови листи на вашите дистрибутори и за тези, които не искат или не могат да се обвържат с количествата за закупуване на течни торове, могат директно да си закупят съоръжение. Нашите съоръжения имат редица предимства пред конкурентните на пазара и те се изразяват в следното: всяко едно съоръжение от нашите предложения включва подложка, гъвкав резервоар, трифазна електрическа помпа от неръждаема стомана и помпа с ДВГ за спомагане логистиката и преноса на вода. Ние държим на българското и сме заложили на български производители, използвайки идентични с конкурентните материали за изработка на резервоарите. Фирмата, с която работим, подобри конструкцията и здравината на резервоарите многократно от самото начало на нашата кампания - от преди три години. Ние гарантираме за качество на нашите съдове, спрямо конкурентните.
 
 
Причините са няколко: подложката е много важен елемент от резервоара, докато останалите резервоарите се продават без подложка или то тя е много скъпо удоволствие. При нас тя е включена в комплекта. Каква е нейната функция? Освен , че предпазва съда, тя може да предотврати изтичането на продукт и замърсяване на почвите при нарушаване целостта на резервоара и сигнализира при наличие на сълзене или пробив. Конкурентните резервоари имат сходни проблеми и дори повече от тези, които ние предлагаме, но това се констатира трудно, защото когато нямате подложка, торта просто си изтича и попива в почвата, докато при наличие на подложка, с наши резервоари, в рамките да един до два дни, след констатация на проблем, екип ще реагира и ще отстрани проблема. Друг важен елемент са помпените съоръжения. При тях също имаме еволюционни подобрения и можем да предложим сигурен и ефективен начин за разтоварване и претоварване във Ваши буферни съдове, превозвайки торта до полето. 
 
Тези и още много въпроси предстои да разгледаме в детайли на всички предстоящи събития, които ще се проведат до следващата пролет. Може да ни се доверете по отношение на торенето, независимо дали то ще е с течни или гранулирани торове! Ние можем да предложим единствените технологии, работещи и предоставящи Ви сигурност и икономическа ефективност без компромис в количеството и качеството на получената продукция. 
 
 
Повече информация за всички продукти на „Агрополихим“ АД може да откриете на сайта на компанията - agropolychim.bg