Държавата финансира следването по редица специалности, ако студентът има договор с работодател. По предложение на Министерството на земеделието специалностите в агросектора са 27.

Дали ремонт на ремонта на Стратегическия план ще обърка плащането на субсидиите

Министерството на образованието публикува регистър както на одобрените общо 96 специалности, така и на работодателите, които са изявили желание да се включат. Списъците се актуализират всяка година.

Условието е да е наличен сключен договор с работодател за стаж на студента за периода на обучението и за работа след успешното му завършване. От своя страна, държавата заплаща изцяло или частично разходите за следването. 

Идеята е обучаващите по-лесно да намират място за професионалната си реализация, а фирмите – необходими специалисти за дейността си.

По предложение на различни министерства през настоящата академична година са одобрени 154 фирми. За 2021/2022 г. тези работодатели са заявили необходимост от 975 специалисти.

Регистъра на работодателите и специалностите, за които държавата осигурява финансова подкрепа при сключване на договор за стаж и работа, може да видите ТУК.

Сред специалностите в земеделския сектор, за които държавата осигурява  финансова подкрепа при сключване на договор с работодател по чл. 95а от Закона за висшето образование, откриваме такива, като зооинженерство, ветеринарна медицина, агрономство, технология на храните, виното, месото и млякото, електротехника, автоматика.

Списъкът на работодателите, които имат право да сключват договор със студенти за стаж и работа с финансова подкрепа от държавата, включва такива, като месокомбинати, производители на пресни плодове, сокове, консерви, млечни продукти, фуражи, добавки за животни и др.