Драматично заседание и сблъсъци в Комисията по земеделие в Парламента се очаква на утрешното и заседание, на което ще се гласува бюджета за земеделие за 2012 г.

 

Участие в заседанието ще вземат депутати от управляващата партия ГЕРБ,  депутати от опозицията, министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, както и представители на браншовите организации в сектора, вкл. зърнопроизводители и животновъди.

 

Очаква се сериозен сблъсък между МЗХ и представителите на Министерството на финансите, които искат орязване на 230 млн. лв. от бюджета за земеделие. Такова орязване на субсидиите, може да коства поста на министър Мирослав Найденов, на фона на назряващите протести от страна на много аграрни браншови организации. Депутатите от ГЕРБ са поставени в необичайната ситуация да гласуват за предложения от МЗХ бюджет или пък за предложението на Симеон Дянков за съкращаване на бюджета с 230 млн.лв, и по-специално в направление на зърнопроизводството.

 

По информация на Фермер.БГ, голямата част от управляващите депутати са против орязването на бюджета за земеделие, но изчакват  утре каква ще бъде официалната позиция на ГЕРБ и дали да подкрепят предложението на Симеон Дянков. Против орязването на парите за земеделие е и Председателя на Комисията по земеделие - Десислава Танева.

 

Решението на Комисията по земеделие се очаква от зърнопроизводителите, които днес заседаваха на Управителен съвет на НАЗ и решиха да организират мащабни национални протести в защита на своите искания. Утре на пресконференция в София от 11.00 ч. от НАЗ ще представят и протестна декларация по повод орязания бюджет за земеделие.

 

Окончателно решение дали ще има масови протести в страната зависи от утрешното гласуване на Комисията по земеделие и срещата с министър Мирослав Найденов в четвъртък в София.

 

 

© 2011 fermer.bg