Инсектицидът тиаметоксам може да окаже негативно въздействие върху популацията на дивите пчели, променяйки жизнения им цикъл. До това заключение са стигнали учени, изследвали живота на дивите пчели в провинция в Англия. 
 
 
Изследването е показало, че инсектицидът намалява развитието на яйцата при пчелите-майки, което най-вероятно ще намали и популациите на пчелите по-късно през годината.
 
 
Тиаметоксамът е един от три известни неоникотиноидови инсектицида, които понастоящем са ограничени за употреба от ЕС. 
Ефектите от инсектицида – на полето, счетени за сходни с тези, срещани в природата – са изследвани в лабораторни условия. След две седмици на излагане на въздействието на препарата, два от четирите вида пчели започнали да приемат по-малко храна. Ефект имало и върху развитието на яйцата – и при четирите вида, пише в доклада.
 
„Ние открихме, че излагането на неоникотиноиди при равнища, имитиращи излагането, което майката може да изпита сред селскостопанските ландшафти, доведе до намалено развитие на яйчниците при майките и от четирите вида, които тествахме“, обясни главният изследовател д-р Гема Барон от университета „Роял Холоуей“ в Лондон.