В условията на засушаването през последната година напояването се оказва много важна тема. Сушата обхвана цяла Източна България, но най-тежко се отрази на Североизточна България.

Смарт напояване в България. Възможно ли е?

Добивите от пшеница бяха от 50 до 170 кг/дка. През последните две години имаме ниска зимна влага, от която произлизат всички проблеми. Това заяви Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ по повод Плана за възстановяване и устойчивост, представен от вицепремиера Томислав Дончев.  

Над 400 млн.евро ще влязат в страната за възстановяване на напоителните системи, се казва в плана.

„За нас, земеделските производители, водата е много важен ресурс. У нас напоителните системи бяха разрушени и разграбени. Реално трябват 5 пъти повече пари, за да се получат нещата“, подчерта Костадинов и допълни: „В този план са описани всички язовири, канали, помпени станции, които ще е възстановяват. В Добруджа обаче е посочен само един обект, намиращ се в с.Селце, община Каварна. Знаете, че при нас водата се вади чрез сондажи от дълбочина, това я оскъпява. Това не се случва чрез язовири“.

Костадинов: При възстановяване на част от системата за напояване у нас, земеделските стопани ще станат по-малко зависими от климатичните промени. 

„Това беше една от мерките, които предложихме още през август – да има по-лесен достъп до водоизточници и по-леко администриране. Промяната в Закона за водите е точно 20 изречения“, уточни Костадинов и поясни, че става дума за места, където няма напоителни системи – Североизточна и Източна България.

„С промените в Закон ние искахме да улесним достъпа до водоизточници. Това, че някои ще тръгне да дупче и на всеки метър да прави сондажи, това няма как да се случи. Един сондаж струва 60-80 000 до 100 000 лв. Няма как всеки производител, особено сега, след тежката година, да го направи.

В това отношение трябва да се помисли, защото сондажите са една алтернатива на природата. В Добруджа нямаме друг избор“, подчерта още председателят на НАЗ. Той припомни за проектите, според които според които „от Дунав щеше да идва вода за напояване, тръбите бяха стигнали до тук, но всичко замръзна във времето“. Тези мащабни съоръжения вече са разрушени.