Най-голямата подкрепа в абсолютен размер, която е получавал секторът, е в тази година на пандемия. 400 млн. лв. в повече е помощта за сектора във връзка с COVID-19 и сушата, като за сушата са малко над 18 млн. лв. от целия пакет, посочи земеделският министър Десислава Танева в интервю за bTV.

Вижте ставките за млечни крави под селекция и за биволи за 2020 г.

По думите й Министерството на земеделието е използвало всички инструменти, които Европейската комисия е предоставила. Ябълката на раздора обаче е временната рамка за даване на до 125 хил. евро на ферма и до 800 хил. евро на предприятие, за което въпрос отново повдигна животновъдът и преработвател Димитър Зоров.

„За да поискаш тази подкрепа и да я нотифицираш, трябва да покажеш официални статистически данни за спада на съответния бизнес. Такива данни за сектор млекопреработка нямаше. Дори когато програмирахме направление COVID 3 за преработвателите, те нямаха значителен спад, въз основа на който можем да поискаме нотифициране на помощ“, коментира земеделският министър.

По отношение на горещата тема вериги – земеделски производители Десислава Танева обясни, че се търси най-доброто решение. ЕК настоява да се отмени Постановление 70 на МС за повече регионална продукция в големите магазини, въпросът е как ще реагира ресорното министерство.

„Ние също имаме нашето становище, че Постановлението не нарушава европейското законодателство. Например във Франция веригите доброволно подписаха харта, с която предоставиха на местните производители определени щандове за една година. В Германия пък фермери с трактори от няколко дни протестират срещу веригите и блокират техни централни складове за доставки. Темата е гореща във всички европейски страни“, заключи агроминистърът.