Рехабилитация на 265 обекта ще се извърши по Плана за възстановяване и рехабилитация на инфраструктурата на „Напоителни системи“ , които е част от Националния план за възстановяване и устойчивост на България, заяви земеделският министър Десислава Танева пред bTV. 

Министърът: Най-голямата подкрепа за сектора е в тази година на пандемия

От предвидените за реконструкция обекти 165 ще бъдат за напояване, а останалите за отводняване, уточни министърът. Проектът и бюджетът му бъдат защитени в Брюксел, защото финансирането ще е изцяло с евросредства.

След края на ремонта площите за напояване в Североизточна и Северно централна България ще са близо 11 пъти повече, в Югозападна България - над 6 пъти. в част от Тракия -  също многократно. Ще намалим разхода на вода в отделни части на тази система до 75%, тоест, ще увеличим значително възможността за напояване, при по-ниско потребление на вода и съхраняване на водните ресурси“, обясни Танева.

По думите ѝ рехабилитация на системите за напояване е изключително необходима, защото част от производството на земеделски суровини ще стане невъзможно без вода и на фона на трайното засушаване. "Поглеждайки стратегически напред във времето, трябва ясно да си даваме сметка, че земеделието трябва да се адаптира към климатичните промени", подчерта  министърът и добави: 

„Част от производството на земеделските суровини няма да може да продължи да става без вода, затова тази рехабилитация е изключително необходима. Системите не са достатъчно поддържани и са унищожавани в продължение на 30 години, причините са много и са различни, но без тях не можем да очакваме, че ще имаме конкурентно земеделие в дългосрочен план.“

Танева допълни, че „не може да продължим по същия начин да пропиляваме природни ресурси“ и припомни, че това е основен приоритет на бъдещите европейски политики

Относно скандала с водната криза в Бургаско, земеделският министър заяви, че напрежение между ведомствата няма и работата върви по план. 

Всички мерки за осигуряване на необходимите количества вода за земеделие се вземат и всичко ще бъде изпълнено така, както беше обявено, категорична е Танева.

„Аз смятам, че няма да има водна криза в Бургаско. По отношение на това, което се изисква от нас, ние сме го направили - да предоставим язовирите Ахелой и Порой на Общината за снабдяването ѝ с вода за питейно-битови нужди. Те бяха предназначени само за земеделие, въпреки това сме подкрепили това решение още през октомври“, коментира още Десислава Танева.