Много хора се притесняват от по-високите амбиции на Европа и стратегията за Биоразнообразнието, но аз съм “за” опазването на околната среда, щаденето на почвите и животните. Това каза Кунчо Кунчев, зърнопроизводител от Плевенско, който обработва 18 000 дка земя главно в землището на град Славяново.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки

“Надявам се управляващите - тези, които пишат наредбите и новата Обща селскостопанска политика (ОСП), да застанат твърдо зад бизнеса и целта да бъде развитие, а не усвояване на някакви средства от кухи фирми”, категоричен е Кунчев.

По думите му трябва да се подобри конкурентоспособността на стопанствата, да се оптимизира производството и да се наблегне на технологии, които опазват околната среда. Именно като привърженик на биоразнообразието, от няколко години площите в неговото стопанство се обработват на 100% само с Min-Till и No-Till технологии.

“Позитивите от минималните обработки са големи. Първо, че имаме подобряване на почвата - на хумуса в нея, на структурата, запазване на влагата за по-дълго време. Но вече наблюдаваме и драстично намаляване на преките разходи, които правим в стопанството. Главно виждаме намаляване на използваните торове, пестициди, горива, амортизацията на машините. Основно обаче намаляваме времето, което прекарваме на полето, а същевременно редуцираме и риска да пропуснем някое мероприятие заради риска от лошо време или нещо подобно”, обясни зърнопроизводителят.

Не са един или двама фермерите, които се притесняват от по-високите амбиции на Европа за една по-зелена архитектура. Кунчо Кунчев обаче не е сред тях.

“Аз съм “за” и дори се опитваме да го правим това още преди да бъде заложено като програма. Намалили сме доста пестицидите, отделно инсектициди не използваме от 2 години, фунгицидите са намаление с около 60-70% спрямо преди 5 години. Аз съм голям привърженик на опазването на околната среда, щаденето на почвите и животните, както и всичко, което ни заобикаля”, каза още той.

От две години в стопанството на Кунчев се засяват и покривни култури, които са разнообразни видове - житни, зелеви, цъфтящи.

“Те също допринасят за опрашването на съседни растения, за развитието на полезните инсекти, които пък дават ползи и за културите, които ние реколтираме”, заключи Кунчо Кунчев.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.