Изплащанията на обезщетенията на стопаните в страната заради Африканската чума по свинете (АЧС) продължават по график. До момента са изплатени над 5 млн. лв. Това каза пред журналисти земеделският министър Десислава Танева в София.

Силвия Василева: Не вярвам да има трудности по схемите за обвързана подкрепа

 

Към 9 септември изплатената сума беше на обща стойност 2,229 млн. лв. Обезщетенията продължават да се изплащат.
Изплатените средства са за подадени заявления за подпомагане на стопани, предприели мерки за почистване и дезинфекция на стопанствата си. 


„Важно е дейностите, които са планирани и стартирани, да се извършват. Започваме от определянето на нови мерки за биосигурност в общо трите категории стопанства, в които могат да се отглеждат домашни свинe: лично стопанство, фамилна и индустриална ферма. Във всяка от тези категории в момента се разписват работни екипи в БАБХ. И в трите категории стопанства ще има разписани нови и по-високи нива на биосигурност. След приемането им на практика с обществена консултация със заинтересованите страни следва имплементирането им в нормативната уредба“, коментира земеделският министър и продължи:

„Личните стопанства бяха без контрол, а това не е добре за самите стопани. Ние сме амбицирани да положим всички усилия на администрацията и на системата съвестно с научната общност и да информираме и образоваме всички стопани, които искат в личните си стопанства да отглеждат домашни свине как да го направят, как да репопулират и при какви условия“, добави още Танева.


По думите й от началото на месец август тази година до момента са регистрирани само шест огнища. Танева заключи, че се наблюдава намаляване на интензитета на болестта.