До края на март 2020 г. ще бъде подготвен Закон за изменение и допълнение на Закона за обща организация на пазарите на земеделски продукти, който да регламентира въвеждането на регистъра на търговците на плодове и зеленчуци. Това съобщи пред Агри.БГ Чавдар Маринов, заместник-министър на земеделието, в чийто ресор попада растениевъдството.

Регистърът на търговците като мярка срещу “чертожниците” ще започне да функционира

Регистърът на търговците на плодове и зеленчуци беше представен пред бранша на 16 януари, вследствие на което от страна на сектора са постъпили предложения по неговото оформление и регламентация. Те са допълнени към предварителната разработка, обясни Маринов.

В момента Министерството на земеделието е във вътрешно ведомствена процедура за изготвяне на законопроекта, с който да стане възможно прилагането на регистъра. Там ще бъдат разписани санкции за тези, които не са регистрирани и търгуват с плодове и зеленчуци.

След това предложението ще бъде внесено за гласуване в Пленарна зала, а после и в Комисията по земеделие. С промените в закона ще бъдат определени сроковете за вписване в регистъра, за неговото финализиране и започване на работа. Те ще започнат да текат от приемането и обнародването на новия закон.

Продължава и комуникацията с Министерството на финансите за въвеждане на обратно начисляване на ДДС за плодове, зеленчуци и сурово мляко, каза още Маринов. Цялата необходима информация е предоставена на финансовото ведомство, като от МЗХГ са разширили обхвата и за листни зеленчуци, уточни той.

Двете нови мерки, които предстои да бъдат въведени - регистър на търговците на плодове и зеленчуци и обратно начисляване на ДДС за продукцията на бранша, целят изсветляване на сектора, прекратяване на нелоялната конкуренция и насърчаване на коректните фермери.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Обвързана подкрепа: Плащането ще бъде на 16 и 17 март

От кухнята: Ставките на декар за основни плодове и зеленчуци са с 20 лв. нагоре

Овощари и градинари с най-много проекти за инвестиции в растениевъдството