Общият регистър на търговците на плодове и зеленчуци, който трябва да помогне на страната ни в борбата с “чертожниците”, се планира да влезе във функционалност. Това съобщи зам.-министър Чавдар Маринов пред журналисти, по време на InteliFresh, чийто медиен партньор е Агри.БГ.

Как родните плодове и зеленчуци могат да излязат навън?

“Досега сме правили няколко работни групи. Намерили сме мястото на всеки един процес по веригата. Предвиждаме регистърът да дава 12 цифров код. Всяка цифра ще дава определение затова дали фирмата е търговец или преработвател, къде се намира във веригата, регистрирана ли е по ДДС, какви продукти предлага. Подобни механизми съществуват в различни страни членки”, обясни Маринов.

Срокът, който земеделското министерство си беше поставил за изготвянето на регистъра беше една година. Към момента, по думите на Маринов, разработката е завършена.

“В момента позиционираме всичко с фирмата-изпълнител. Въвеждането в експлоатация на регистъра ще се случи, когато той бъде разписан в Закона за общата организация на пазарите”, каза зам.-министърът.

Друг регистър също стои на дневен ред в министерството. Той обаче вече функционира. Това е биорегистърът, който се оказва едно от изискванията за получаване на субсидия от биопроизводитеите през Кампания 2019 и предстоящата Кампания 2020.

2019 г. в селското стопанство: Оранжерийно производство

“В момента в него се подава информация от контролиращите лица. Съответно всички биологични фермери, които очакват плащане за Кампания 2019 и които се готвят за прием през 2020, след получаване на съобщение от системата, веднага трябва да започнат да потвърждават данните, въведени от контролиращите лица. Само така ние ще можем да активираме техните профили, така че до 14 февруари да сме запълнили системата с данни”, добави Маринов.

По думите му към момента в биорегистъра има 6327 биологични оператора. 

Маринов припомни и важността на 2019 календарна година за биопроизводството. Тогава се състоя одита на ЕК, който продължи 10 дни. 

“Все още очакваме предварителния доклад от него, който може да получим и днес. Изводът на заключителната среща беше за изключителен напредък на България, особено след 3 негативни одита”, похвали се зам.-министърът и добави, че експортната стратегия за сектор “Плодове и зеленчуци”, която беше показана на бранша ще приключи в рамките на следващия месец. Тогава ще започнат и дискусиите по нея.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво вълнува производителите на плодове и зеленчуци?

За мярка 11: Плащането и кандидатстването ще става по новия биорегистър

Следят биологичното земеделие у нас и с електронен регистър