Обратното начисляване на ДДС отдавна вълнува земеделските производителите. По време на бизнесфорума InteliFresh земеделският зам.-министър Чавдар Маринов коментира за Агри.БГ, че въпросът отново ще бъде повдигнат пред Министерството на финансите.

Продължават преговорите за обратното начисляване на ДДС

Още през месец август 2019 г. земеделският министър Десислава Танева съобщи, че ресорното ведомство е изпратило на Министерството на финансите своето официално искане за нулева ставка по ДДС за плодове, зеленчуци и сурово мляко. При съгласие финансовото министерство трябва да договори данъчното изключение в ЕС.

За да проверим какво мислят хората в бранша, попитахме някои от участниците в InteliFresh. Един от тях е Дамян Вътев – зърнопроизводител от Севлиевско, който отглежда и сливови градини.

„От няколко години обратното начисляване на ДДС вече е факт в зърнопроизводството, т. нар. дерогация. В началото беше доста трудно, тъй като чисто финансово трябва време и средства човек да навакса, тоест всичко да купува с ДДС и всичко да продава без ДДС. Но колегите свикнаха. Със сигурност това оказва огромно положително влияние върху борбата с така наречения сив сектор. В плодовете и зеленчуците би имало подобен ефект“, предполага производителят. 

Производител: „Дори да не се стигне до пълното премахване на ДДС, диверсификация на ставките по ДДС също би била удачна.“

Най-големият преработвател на плодове у нас – Микеле Санторели, споделя мнението, че ако ДДС се намали, ще има по-малко загуби в страната. 

„ДДС реално пречи, когато производителите работят на вътрешния пазар за крайни потребители, тъй като има стоки, нерегламентирано внасяни от съседни страни. Трябва държавата да взема решения, които да са по-дълготрайни, а не временни. Същото е и със субсидиите. Ако се дават, държавата трябва да направи първо анализ по сектори“, коментира италианецът. 

Според Николай Вълканов oт Интелиагро, организатор на събитието в София, ДДС не е истинският проблем на производителите на плодове и зеленчуци и той лично не мисли, че ще бъде взето такова решение. 

„Други са проблемите в бранша. Част от тях са свързани със субсидиите и начина, по който се разпределят. Много от фермерите, които участват на InteliFresh, дори са на мнение, че те трябва да отпаднат. За съжаление, повече се гледа върху това, в каква насока се насочват средствата, а не върху това, как ние самите можем да печелим повече, произвеждайки по-добре“, твърди Вълканов. 

Той е убеден, че субсидиите помагат повече на тези, които сами си помагат с тях. 

„Тоест на тези, които ги реинвестират в производството. Другите, които ги считат за даденост и ги използват като социална издръжка, са обречени. Без значение какви субсидии взимат, рано или късно тези хора ще излязат от пазара“, категоричен е Вълканов.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Обратното начисляване на ДДС: Мисията възможна?

Какво вълнува производителите на плодове и зеленчуци?

Пиперът от внос изпревари родното производство