От месеци производителите на плодове и зеленчуци очакват ставките за обвързаната подкрепа за Кампания 2019 г. 

След проверките: Очаквайте по-високи ставки за обвързаната подкрепа

Всеки момент се очаква да излезе заповед на министър Десислава Танева за новите ставки, но междувременно Агри.БГ научи, че се оправдават очакванията за по-високи суми на декар.

„Благодарение на бързите и адекватни действия във връзка със сигналите, които сме подали от браншовите организации, и проверките, които се направеха, имаме с над 20 лв. завишения на субсидията в основната група“, издадоха сигурни източници на Агри.БГ.

И наистина, за два месеца бяха проверени на място двойно повече заявени площи. За близо 20% от тях се оказа, че няма данни за реални добиви. 

„Информирахме за предстоящите чертожници с тези безколови домати и разни други култури, и се оказа, че нашето усилие и непримиримост с нелоялните земеделски производители дава доста сериозен икономически ефект с над 20 лв. на декар“, категорични са от бранша.

Още през ноември Десислава Танева обяви, че стопаните ще усетят по увеличението на ставките си резултатите от масираните проверки на място, „защото наистина 20% е значителен процент, който ще бъде изключен от субсидиране“.

По индикативен график плащането от ДФЗ е запланувано между 13 март и 20 март 2020 г. Предвид на това, че схемите за плащане са 8, те ще бъдат разположени поетапно във времето, обяви в началото на годината Васил Грудев.