Общо 193 проекта са подадени по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“, съобщават от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Ще удължат ли помощта за първична преработка на плодове и зеленчуци?

От тях 160 са на овощари и градинари, 28 на зърнопроизводители, а 5 са на стопанства, в които се отглеждат гъби, боб и леща. 

71 от проектите включват инвестиции за изграждане на съоръжения за защита от слана и градушки с общ размер на заявеното подпомагане от 5 376 214 млн. лв.

Подадените 193 проекта са за близо 15 млн. лв. при одобрен бюджет от 18,6 млн. лв. за 2020 г. 

Финансовата подкрепа по схемата покрива част от разходите за закупуване на машини за пакетиране, линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция. 

Приемът беше осъществен в периода от 3 до 28 февруари 2020 г. Разширен бе и обхватът на помощта. За първи път стопаните можеха да кандидатстват за съоръжения за защита от слана и градушки.

Подадените заявления подлежат на проверка за допустимост въз основа на определените по схемата условия и изисквания, както и утвърдените лимити и пределни цени.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бум на проектите за борба с градушка и слана

ДФЗ отваря прием за инвестиции в „Плодове и зеленчуци“ за 18,6 млн. лв.

Обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци тръгва следващия месец