До дни ще изпратим за нотификация в Европейската комисия (ЕК)  държавна помощ за малки мандри и кланици. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на изложението Фермер Експо Раковски 2018 в град Раковски. 
 
 
Целта е да се подпомогнат малки и средни фермери и организации на производителите да преработват и реализират сами продукцията си. 
„Кланицата ще бъде по-скъпа от мини мандрата и не всеки има икономически смисъл да я прави, затова е по-добре най-вече тази помощ да отива за организации на производители. Това бяха и разговорите ни в Съвета по животновъдство“, посочи Порожанов. 
 
Идеята е държавата да поеме до 50 процента от инвестицията. Ще има и таван, който обаче все още не е уточнен. 
 
„За това ще намерим оптимален вариант“, добави министърът. 
 
Иначе мини кланиците трябва да отговарят на абсолютно всички изисквания и стандарти, които ще наложи Българската агенция по храните (БАБХ). 
 
По повод пускането на тази нотификация преди дни от Асоциацията на месопреработвателите в България изразиха негативно отношение. Те смятат, че в страната има достатъчно регистрирани кланици и стационарни пунктове. 
 
„В България винаги има „за“ и „против“, когато се тръгне да се прави едно нещо“, коментира лаконично министърът. 
 
След като нотификацията бъде изпратена, се очаква до около два месеца схемата да започне да функционира и да бъдат изготвени правилата за участие по нея.