По данни и прогнози на НИМХ тази нощ се очакват валежи в западната половина на страната, а утре и в източната. Прогнозираното количество валежи ще е между 5- 30 л/кв.м в изолираните райони до 40 л/кв.м. 
 
На 19 ноември в следобедните часове от запад валежите ще отслабнат и в много райони ще спрат. На 20 ноември превалявания ще бъдат предимно слаби, като повече ще са на места в Северна България очакваното количество на валежите ще бъде между  1-10 л/кв.м. 
 
На база метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре през деня тенденцията за понижаване и задържане на речните нива ще се запази. Към настоящия момент голяма част от наблюдаваните реки са с водно количество около и над нормата за месец ноември.  
 
От утре вечер ще започне повишение на речните нива в цялата страна, предупраждават от Министерството на околната среда и водите. По-значително ще се повишат нивата на: 
 
• Дунавски водосбор – басейните на реките: Тополовец, Войнишка, Витбол, Арчар, Скомля, Лом, Цибрица, Огоста 
• Черноморски водосбор – басейните на реките: Факийска, Велека 
• Източнобеломорски водосбор – басейните на реките: Тунджа, Долното течение на Марица 
• Западнобеломорски водосбор – басейните на река Струма 
 
По данни от системата за ранно предупреждение при наводнение за басейните на реките Тунджа и Марица нивото на р. Тунджа в района на гр. Елхово е достигнал оранжевия праг за предупреждение, като се очаква през следващите дни водното ниво да се повишава в резултат на прогнозираните валежи.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!