Изплащането на средствата за пропаднали площи трябва да стане до 29 септември. Това съобщи Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите през Българската национална телевизия. 


Става дума за производителите на плодове, чийто площи са пропаднали от измръзвания през тази година. 
Цялата украинска помощ в размер на 213 млн. лева, която обхваща всички сектори без зърнопроизводство трябва също да бъде изплатена в рамките на септември. 

По първа точка се стигна до компромисно решение – ще има забрана до края на ноември, а по всички култури ще бъде въведен лицензионен режим, като количеството слънчоглед ще бъде разликата между потребностите на преработвателите и наличностите в страната. 

До края на ноември, когато изтича срокът на забраната за внос трябва да се постигне разбирателство между производители и преработвателите за размера на необходимите количества вносен слънчоглед. Преговорите ще се водят с участието на експерти от финансовото министерство. 

„Оттук нататък е много важно всички точки от меморандума да се изпълняват, като протестната готовност си остава, защото земеделските производители са в много тежко положение и ако правителството не си изпълнява ангажиментите и не работи по всички точки на меморандума, не виждам как ще се удържи това недоволство“, каза още Проданов. 

Ниските изкупни цени, големите разходи за изхранване на животните са сред най-големите проблеми на животновъдите, коментира Николай Димов. „Това се видя когато миналата година цените на фуражите достигнаха много високи нива и се обезсмисли да се гледат животни, особено в угояване – прасета, телета и т.н.“, каза още животновъдът. 
Вносът на сухо мляко доведе до принудата да бъде изхвърляно млякото, което е огромен проблем, напомни още той.