Днес от 10 ч. в МЗХ ще се проведе среща за възстановяването на Българския държавен стандарт (БДС) при храните. Срещата ще е с участието на държавни и неправителствени организации от млечния, месния, хлебния и сладкарския сектор.

 

На срещата в МЗХ ще присъстват представители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма в лицето на заместник-министър Евгени Ангелов, както и на Министерство на здравеопазването чрез главния държавен здравен инспектор Тенчо Тенев. В дискусията ще вземат участие и Костадин Манев, председател на Патентното ведомство на Република България и инж. Ирен Дебижева, изпълнителен директор на Български институт за стандартизация.

 

„БДС ще бъде въведен отново и затова има воля” – заяви министър Найденов преди два месеца, като допълни, че връщането на стария държавен стандарт е съвместна инициатива на Министерството на земеделието и Асоциацията на преработвателите в България. В същото време млекопроизводители определиха това обещание на Найденов като „поредната медийна димка”, а много от тях изразиха разочарованието си от некачествените продукти, с които много от мандрите работят, както и ниските цени, на които те изкупуват млякото от производителите.

 

Връщането на стария държавен стандарт е съвместна инициатива на Министерството на земеделието и храните и Асоциацията на преработвателите в България. В момента работна група, представена от министерствата на здравеопазването, икономиката и земеделието подготвят документите, които ще бъдат внесени на някои от следващите заседания на Министерски съвет.