На заседанието на Министерския съвет днес ще бъде обсъдена временна забрана на вноса на храни от Украйна. Изключение ще се прави за стоките, преминаващи транзитно през страната за други държави. Това обяви министърът на земеделието Явор Гечев.

Следим темата тук 

Той добави, че забраната ще включва пшеница, ръж, слънчоглед, елда, ечемик, ръж, овесени ядки, соя, ленено семе, мед, мляко, плодове и зеленчуци (пресни и преработени), месо, рапица, вино и етилов алкохол. 

“Така коридорите ще станат наистина коридори и това ще е силен сигнал към Европа”, каза още Гечев пред БНТ.

По думите на министъра срокът на забраната не е уточнен, но тя може да бъде вдигната при намаляване на натиска върху българските фермери.

Веднага след като Полша и Унгария заявиха желанието си да спрат украинския внос, от ЕК разкритикуваха решението и обявиха, че се подготвя нова мярка за подпомагане. 

“Дори още 50 млн. евро да дадат, това няма да реши проблема. Фермерите декларират, че не искат субсидията, а си искат пазарите”, коментира Гечев. 

"Три държави - Полша, Унгария и Словакия, вече са с декларации за спиране на вноса. Ако ние не го спрем, то всичко, което отива към коридора за Полша и Унгария, на практика ще се окаже в Румъния и България. Така на практика ще се изместят коридорите насам. Очаквам Брюксел да разбере, че финансовите компенсации не са важните в случая, а е важна една друга солидарност, която да е еднаква за всички фермери", заяви земеделският министър.

Успоредно с това в петък - 21 април, у нас пристига министърът на аграрната политика и прехраната на Украйна Микола Солски.
Гечев и той ще обсъдят вноса на зърно и хранителни стоки в България. 

В същото време Украйна може да възобнови транспортирането на свое зърно през полска територия от петък след споразумение, постигнато по време на разговори във Варшава между министри от двете страни, заяви в сряда пред репортери полският министър на икономиката Валдемар Буда, информира Ройтерс. 

Наложената през изминалия уикенд пълна забрана на вноса на украинско зърно предизвика критики от страна на Европейския съюз и беше в резултат на седмици на протести от страна на полски фермери, разгневени от падащите цени на тяхната продукция.

Въпреки постиганото споразумение, Полша все още няма да позволи на Украйна да продава зърно и продукция на полския пазар, посочи още министърът.

Споразумението включва запечатване и наблюдение на украинските товари със зърно, движещи се през полска територия до четири пристанища на Балтийско море.

"Бяхме принудени да затворим границата, защото ЕС си затвори очите за големите количества зърно, вливащи се в Полша, но в същото време продължихме разговорите с Украйна за това как да позволим транзита, но с гаранция, че зърното няма да остане в Полша и успяхме да намерим решение", посочи на пресконференция във Варшава полският министър на земеделието Роберт Телус.

Първият вицепремиер на Украйна Юлия Свириденко каза на същата пресконференция, че е уверена, че украинските износители ще спазват условията на сделката, договорена с Полша.