По молба на развъдните организации Фермер.БГ публикува тяхната декларация адресирана до министър Мирослав Найденов:

 
ДО: Д-Р МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ

МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ



Д Е К Л А Р А Ц И Я

ОТ СЪВЕТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ
НА РАЗВЪДНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В ЖИВОТНОВЪДСТВОТО



УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,



Декларираме категорично несъгласие с изразената от Вас позиция пред контактната група на браншовите животновъдни организации относно подпомагането на развъдната дейност в страната.


Възмутени сме от пренебрежението, което се демонстрира към организации, които реално и въпреки досегашните затруднения работят, и постигат видими резултати.



Възмутени сме, че представителност в политиката за животновъдството имат силно компрометирани фермери и самозвани лидери, без дългосрочна визия за развитието на бранша, докато организации с реална членска маса не участвуват при вземането на решения, надхвърлящи един избирателен мандат.


Не искаме да вярваме, че ръководството  на Министерството на Земеделието и Храните  МЗХ не познава решаващата роля на развъдната дейност в животновъдството и няма желание за изработване на категорична политика в животновъдния сектор, а взема хаотични решения под заплахата от протести на шепа фермери с твърде виртуална представителност и съмнителен морал. 


Очевидно развъдните органиции сме поставени в положение, в което трябва да защитим не само досегашните си резултати, не само своето бъдеще, а бъдещето на развъдната работа изобщо.



Впредвид гореизложеното, господин Министър, долуподписаните представители на законно работещи развъдни организации настояваме да ни приемете не по-късно от 12-ти ноември 2010 г, за да Ви представим нашето виждане и позиция.
За първи път, през последните 20 години, в развъждането се постави непозната досега практика на взаимодействие на държавата с неправителствените организации в областта на селекцията. Не искаме да вярваме, че това е политика само на ИАСРЖ, а не цялостна позиция на ръководството на МЗХ. Отказът от тази политика, зад която ние застанахме и твърдо подкрепяме, ще бъде отказ от последователност и ще превърне България в единствената държава в ЕС, неразвиваща собствена селекция.


В случай, че нашето искане отново бъде пренебрегнато, ние ще Ви демонстрираме своето съществуване, като организираме членовете си на общ протест по места и пред Министерството. Ние сме реални организации и нашите членове далеч надхвърлят общият брой на постоянно заплашващите Ви „браншовици”. 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!