Шест диви прасета, заразени с трихинелоза, са застреляни по новогодишните празници от ловци в района на Крумовград. Месото от две от тях обаче е било сготвено преди да излязат положителните резултати от лабораторните изследвания, съобщи БНР.
 
Регионалната здравна инспекция в Кърджали издирва на терен хората, консумирали заразеното месо, след което ще бъдат взети съответните мерки. Става дума за над 50 човека – ловци и техните семейства от крумовградските села Черничево и Тинтява.
 
Д-р Виктор Кирчев, директор на Инспекцията, апелира хората, които евентуално вече са консервирали месото или са направили луканки, да не ги консумират.
 
Нека припомним, че прасетата не проявяват клинични признаци на болестта, а при хората обикновено признаците са по-общи. Първите симптоми наподобяват грип – повишена температура, болки в мускулите и ставите. 
 
Дали човек е заболял от трихинелоза може да се докаже само със серологичен тест. Самото заболяване е паразитно, алармира преди време д-р Дафинка Иванова от Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград.
 
Тя напомня, че ловците задължително трябва да носят проби от отстреляни диви животни в Областните дирекции по безопасност на храните. Едва при отрицателни резултати за трихинелоза месото се разрешава за консумация.