Овощари настояват да им бъдат отпуснати финансoви средства по схемата за зимни пръскания. Пред Фермер.БГ Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз обясни: „Производителите на плодове са получили до момента помощ по програмата за зимни пръскания в края на месец април 1.83 млн.лв.. По тази схема бюджетът за периода 2014- 2020 г. е  22 мил. лв. или грубо сметната по 4 - 4.5 мил. лв на година. В бюджета на МЗХ за 2015 г. беше заложена само сумата от 2 млн. лева, от която 1,83 милиона лева се усвои още пролетта. На фаза листопад имаме право на помощ от 10 лв./дка, а остатъкът от 170 хиляди лева. ще се осигури 1-2 лв на дка.“
 
Производителите са изпратили искане за отпускане на средства за зимните пръскания към Земеделското министерство, от където обаче са получили отговор, че не се планира увеличение на бюджета по тази помощ.
 
„Благодарни сме, че със съдействието на МЗХ и екипа на БАБХ, постигнахме голям напредък с разширяване на списъка с разрешените препарати по програмата за зимни пръскания. Но нашите производители няма да почувстват ползата от наистина добрата вече програма след като няма да има средства за нея“, коментира Димитричка Търпанова.    
 
Председателят на Добруджанския овощарски съюз припомни, че тази година не е имало средства за овощарите по de minimis. „Тежката пролет с поройни дъждове, късните пролетни слани, градушки  и руското ембарго принуди бранша месец април да поискаме от Комисията по земеделие към Народното Събрание  да бъдем подпомогнати  по правилото de minimis в размер на 10 милиона лева. Комисията по земеделие  излезе с решение секторът да бъде подпомогнат, но министерството отново за нас нямаше пари“, посочи Търпанова. 
 
Според овощарите желанието на МЗХ при отваряне на подмярка 4.2 да има изискване 40% от суровините за преработка да са българско производство е „похвално“ и договори за продукция ще има, защото имам достатъчно декари с овощни градини. Притеснението им обаче е , че „реална продукция няма да можем да осигурим защото работим неефективно, принудени сме да правим икономии в производството, което води до некачествено и намалено производство“, каза Димитричка Търпанова. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!