Оказва се, че България е единствената страна, в която все още няма работещ Закон за браншовите организации. Това е констатацията на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), а според министър Димитър Греков у нас няма въдство, в което да не работят по няколко браншови организации, което затруднява комуникацията с ЕС. Фермер.БГ припомня, че преди няколко години имаше работни варианти на Закон за браншовите организации, които, обаче, не бяха доработени.

 

„Поставили сме за цел в срок до 1 година да имаме Закон за браншовите организации, което ще ни позволи и членство в една от най-престижните организации на фермери – COPA-COGECA”, заяви министър Греков по време на Националния агро семинар на НАЗ, предаде репортер на Фермер.БГ. Той не скри, че едната причина досега страната ни да не е част от COPA-COGECA е високата такса за членство, но по-важната причина е, че до момента Българя няма представителна организация, която да обединява всички земеделски производители и фермери.

 

COPA-COGECA е най-влиятелната фермерска организация със солидни позиции в европейските институции и в нея представителство имат всички европейски страни, без нас, коментира лаконично Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той уточни, че за да бъде член на COPA-COGECA, една национална организация трябва задължително да има своя хоризонтална и вертикална структура, тоест да обхваща голяма част от всички производства в дадената държава, тоест да представлява цялостно българското земеделие, а не отделни негови подсектори.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!