„Изразявам готовността на България да домакинства за реализирането на Регионален семинар на ФАО по въпросите на управлението на земята в областта на горите и рибарството през есента на 2013 г.”

Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на 38-та сесия на конференцията на Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие /ФАО/, провеждаща се в Рим.

На конференцията участват над 50 министри на земеделието от цял свят, както и делегации от всички страни членки на ФАО.

В официалното си обръщение по време на конференцията министър Греков бе категоричен, че българското правителство е готово да участва активно в провеждане на конкретни действия за постигане на продоволствена сигурност в света. "За това са необходими единни, конкретни усилия на правителства, международни и неправителствени организации, финансови институции и научната общност от цял свят", каза министър Греков.

Министър Греков се срещна с генералния директор на ФАО д-р Жозе Грациано да Силва и го поздрави за избора му за главен секретар. "България е аграрна страна и близо 20 на 100 от българите са заети в аграрната сфера. Имаме много добър потенциал и експерти в сферата, с които ще можем да помогнем на ФАО да постигне целите за справяне с глада в света", отбеляза министър Греков.

Той покани на официална визита д-р Жозе Грациано да Силва, за да може сам да се убеди в красотата на българската природа. "За съжаление страната ни все още е в тежка икономическа и финансова криза, но сме убедени, че земеделието е отрасълът, който ще даде тласък на България за излизане от кризата", каза още министърът. "Благодаря за поканата, с радост ще посетя България в удобен момент. Благодаря и за изплащането на годишните вноски на страната ви за членство в ФАО, които не бяха плащани от 2010 година. Разбрах, че вноските за 2010 и 2011г. вече са платени", отбеляза д-р Жозе Грациано да Силва.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!