В прес-съобщение изпратено до медиите, от МЗХ съобщават, че новият министър е научил тези дни, че България може да загуби 51 млн. евро по линия на европейските фондове в земеделието.

 

" Сега научавам за тези 51 млн. евро, които са поставени на карта. За съжаление очаквам още подобни мини да изкачат в министерството. Тези мини са поставени и умишлено, и от незнание. Престои ни много важна среща в Брюксел и се надявам да предотвратим тези загуби", заявява министър Греков след като изслуша информацията на евродепутата Илияна Йотова, че България ще изгуби нови над 51 млн. евро. по Програмата за развитие на селските региони, заради работата на правителството на ГЕРБ.


Според министър Греков основна задача на правителството е да помогне на малките производители. „Те представляват повече от 80% от българското земеделие. Основната цел е парите от еврофондовете да стигнат до дребните производители и животновъди“, обясни министър Греков. Той заяви, че ще изкара администрацията от кабинетите. „Чиновниците трябва да са сред хората и да им обясняват всички детайли за усвояването на европарите. Наблягам и на идеята за едни нови и модерни кооперативи“, разкри още министър Греков.


По темата за „калинките“ в администрацията, министърът бе категоричен, че е няма да толерира некомпетентни хора в министерството. „Не се нуждаем от „калинки“, а от способни хора, които ще работят за българското земеделие. Наредил съм проверка на всички служители в министерството и областните дирекции. Ще направим бърза преоценка на техните характеристики и ще решим кой има нужния капацитет, за да остане на работа“, каза още министър Греков. По думите му назначената от него проверка вече тече, а първите резултати от нея се очакват следващата седмица.


В отговор на журналистически въпрос за контактите му с известни личности, министър Греков бе категоричен, че предложението за министерската позиция е дошла лично от премиера Орешарски. „Това предложение бе неочаквано за мен, но истината е, че моят гръб винаги е бил университетът и работата, която съм свършил там“, отговори министър Греков. Той отбеляза, че подкрепя действията на всички хора, които искат да помагат на българското земеделие без значение от къде са, какъв е техния статут или професионални квалификации. „Бих подал ръка на всички, които искат да помогнат в това число и на опозицията“, коментира още министърът.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!