От януари до април 2022 г. 28 бенефициенти са се отказали от изпълнение на проекти от ПРСР, които са на обща стойност 12 млн. лв. Основните причини са високата инфлация и променената пазарна цена на инвестициите по инвестиционните мерки, се посочва в доклад на председателя на парламентарната Комисия по земеделие Пламен Абровски.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

В ДФЗ е създаден план за действие, за да се предотврати загубата на средства. Създадена е работна група, която анализира изтичащите договори. Фондът е отправил и предложения до управляващия орган на ПРСР за промени в нормативната база. 

Една от идеите е по подмерки 4.1 и 4.2 да отпаднат наличните клаузи във договорите, които залагат намаляване с 1% за всяка намалена точка по критериите за оценка на подлежащата на изплащане финансова помощ. 

Друго предложение е да отпаднат също клаузите, фиксиращи задължение за бенефициентите да поддържат съответствие с критериите за оценка, по отношение на които е установено неспазване по-малко от 50% спрямо Приложение № 3 към договорите.

Във връзка с подписването на административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с кандидати, подали предложения по процедури чрез подбор в ИСУН, е предложено да бъде изменен посоченият в документите към насоките за кандидатстване краен срок за изпълнение на проектите.

Очаква се отговор от Централното координационно звено дали е възможно цените по проектите, подадени по подмярка 4.1 през 2021 г. и тези по подмярка 4.2 от 2022 г., по които все още няма сключени договори, да бъдат индексирани спрямо референтните цени към 31 март 2022 г.

По отношение на вече договорираните проекти се обсъждат различни варианти, тъй като промяна в бизнес-плановете би създала сериозни затруднения.

Рискът от загуба на средства, който ДФЗ отчита по отношение правилото N+3, е в размер на малко над 31 млн. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР).

Според земеделския зам.-министър Момчил Неков договорираните към момента средства са 65,6 % от общия бюджет по ПРСР и няма опасност от загуби. Успокоението идва от това, че договориране ще може да се извършва до 2025 г. или до първото отваряне на прием по Стратегическия план за развитие на земеделието за новия програмен период 2023-2027 г.

Като част от плана за действие е създадена организация за изплащане на заявленията мярка 12 „Плащания по „Натура-2000” и новата Ковид мярка до края на 2022 г. с цел минимизиране на риска от загуба на средства.

Песимистичната прогноза на министерството за евентуална загуба е 56 млн. евро за текущата година, а оптимистичната – 16 млн. евро.