Дни преди Коледа новината за изплатените субсидии по третата кризисна помощ заради войната в Украйна с пари от ПРСР дойде като подарък за фермерите.

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

Една част от стопаните обаче все още не са получили и лев подпомагане. Както Агри.БГ вече писа става въпрос за зърнопроизводители, отглеждащи над 150 ха слънчоглед.

Обърнахме се с няколко въпроса към Държавен фонд “Земеделие”:

- Има ли отказани плащания на стопани по подмярката. Ако да - защо?
- Фермерите с над 150 ха слънчоглед допустими ли са за подпомагане?
- Има ли все още фермери, на които не е изплатена субсидията поради някаква причина?

Оттам ни разясниха следното:

“При прилагането на подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. са спазени стриктно всички изисквания, заложени в Наредба № 3 от 15.10.2022 г.

Всички кандидати, които са отговаряли на критериите за допустимост са получили подпомагане, с изключение на единични случаи, по които текат все още допълнителни административни проверки.

Що се отнася до фермерите с площи със слънчоглед с размер над 150 ха, в горецитираната Наредба № 3 и частност чл. 12, т. 6, подпомагането за площи със слънчоглед е предвидено до 149,99 ха.

При изменение на Наредбата в тази й част, Държавен фонд „Земеделие“ има готовност да я изпълни в най-кратки срокове”, обясниха от Фонда.

Факт е, че в наредбата е записано следното - фермери, отглеждащи слънчоглед с площи от 100 до 149, 99 ха, ще получат подпомагане от 6 000 лева. Никъде обаче не е посочено какво се случва със стопаните, работещи над 149,99 ха. Вече стана ясно - те просто няма да получат подпомагане, докато наредбата не се измени.

Дали това ще се случи - не е ясно, въпреки че зам.-председателят на УС на НАЗ Илия Проданов коментира за Агри.БГ, че “наредбата ще бъде поправена и фермерите ще си получат парите до 15 януари 2023 г.”.

Остава и още един въпрос, който остава да виси без отговор към момента, а именно защо са приемани и одобрявани заявления на недопустими кандидати? 

Агри.БГ продължава да следи темата.