Отново има забавяне в разглеждането на проектите по ПРСР. Самият изп. директор Светослав Симеонов призна, че има забавяне и проектите ще се разглеждат чак до края на март или началото на април.

 

Срокът за обработка на един проект започва да тече след затварянето на „прозореца” за прием. Така на 15 януари изтича първият срок за проектите, подадени в края на август по мярка 123. Симеонов обеща, че ще има одобрение на проекти по всички отворени мерки през тази година, но в същото време и по всички ще има и забавяне.

 

Основната причина за просрочването е промяната по отношение на механизма за оценка на проектите – въведено е изискване за оценителна комисия, което затруднява процеса. Освен това има проблеми и с административният капацитет в ДФЗ. 200 души в момента разглеждат проектите в ДФЗ по програмата.
В бъдеще 141 и 112 са мерките, които евентуално могат да бъдат децентрализирани, т.е. проектните предложения да се обработват на териториално ниво.


Над 2500 са общо отказаните проекти по ПРСР в ДФЗ. Отказите са базирани на експертните оценки и всеки недоволен може да потърси правата си, както сметне за добре, обясни Светослав Симеонов. „Но за тях личното ми мнение е, че са отхвърлени на базата на експертно становище”, посочи той във връзка с обвинения, че бившият директор на ДФЗ Калина Илиева е отхвърляла еднолично проекти на бенефициенти.


Над 12 000 заявления са подадени от старта на програмата през 2008 г., от тях близо 2000 са подадени през 2010 г. Над 9000 са одобрените заявления, като 7141 са заявките за плащане на обща стойност 1,236 млрд. лв. От тях към днешна дата са изплатени около 744 млн. лв., без агроплащанията и директните плащания, които възлизат на около 600 млн. лв.

 

Светослав Симеонов коментира още и предложението на министъра по еврофондовете търговските бански да се включат при оценката на проектите по ПРСР. Според него това е добра идея, тъй като банките са много по-ефективни от ДФЗ по отношение на оценката за жизнеспособността на даден проект. В този програмен период, т.е. до 2013 г., това няма как да станело, а все още идеята е обект на дискусия. На банските можело да бъде заплащано за услугата със средства от техническата помощ по ПРСР.